Ηλεκτρισμός

Βιοκλιματικό κτίριο 28.730 τ.μ. το νέο «αρχηγείο» της ΔΕΗ στη Μεσογείων

tags :
Βιοκλιματικό κτίριο 28.730 τ.μ. το νέο «αρχηγείο» της ΔΕΗ στη Μεσογείων
Με πιστοποίηση κατά LEED το κτίριο διοίκησης και κεντρικών υπηρεσιών της ΔΕΗ στο πρώην στρατόπεδο «Αν/χη Πλέσσα Μιχαήλ»
Διαγωνισμό προϋπολογισμού 3,090 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για την ανάθεση της μελέτης για το νέο «αρχηγείο» της, στο πρώην στρατόπεδο «Αν/χη Πλέσσα Μιχαήλ», προκήρυξε η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει τη διοικηση και τις κεντρικές υπηρεσίες της επιχείρησης θα έχει συνολικό εμβαδό 28.730 τ.μ. περίπου. Θα περιλαμβάνει διευθυντικά γραφεία, γραφεία open space, αμφιθέατρο / αίθουσα ΜΜΕ, αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχείου, ιατρείο, κυλικεία, και ταχυδρομείο.

Επίσης, θα διαθέτει δύο τουλάχιστον υπόγεια που θα εξυπηρετούν βοηθητικές χρήσεις, όπως χώρους στάθμευσης. Παράλληλα, ο ανάδοχος θα συμπεριλάβει στη μελέτη και τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την προκήρυξη, σκοπός της ΔΕΗ είναι το νέο «αρχηγείο» της να έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έτσι, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, το κτιριακό συγκρότημα θα διαθέτει πιστοποίηση κατά LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Διεθνής πιστοποίηση αειοφορίας

Το LEED είναι ένα από το πλέον διαδεδομένα συστήματα διεθνούς πιστοποίησης της αειοφορίας και βιωσιμότητας κτιριακών υποδομών. Έχει δημιουργηθεί από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (U.S. Green Building Council – USGBC), για την αξιολόγηση και αποτίμηση της αειφόρου δόμησης και κατασκευής.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό της ΔΕΗ ολοκληρώνεται στις 12η Οκτωβρίου 2020. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εγκατεστημένοι στην Ελλάδα που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Μελετητών και αντίστοιχα προκειμένου για αλλοδαπές Εργοληπτικές Επιχειρήσεις, σε αντίστοιχο Επαγγελματικό Μητρώο της χώρας τους. H μελέτη θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 395 ημερολογιακών ημερών από τη θέση σε ισχύ της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας τη μίσθωση για 50 έτη του ακινήτου, πλειοδοτώντας στον σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Το ακίνητο έχει εμβαδό 18.643 τ.μ., εντός του οποίου βρίσκονται 22 κτίρια τα οποία, βάσει της σύμβασης μίσθωσης, μπορεί να κατεδαφίσει η επιχείρηση, για να κατασκευάσει νέο συγκρότημα.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης