Χρηματιστήριο & Αγορές

Εκτός Dow Jones η Exxon Mobil - Παρουσία της εμβληματικής μετοχής στον Δείκτη από το 1928

Εκτός Dow Jones η Exxon Mobil - Παρουσία της εμβληματικής μετοχής στον Δείκτη από το 1928
Τα νέα για την απομάκρυνση της Exxon από το Dow Jones έρχονται μέσα σε μια πανδημία που έχει προκαλέσει την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου

Στο τέλος της θητείας της στον Dow Jones φτάνει η Exxon Mobil μετά από 92 χρόνια παρουσίας της. Ειδικότερα, τη Δευτέρα (24/8) ο S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil θα εξέλθει του δείκτη Dow Jones από την ερχόμενη εβδομάδα μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο οίκος S&P Dow Jones Indices, που κατασκευάζει τους γνωστούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο αντίκτυπός της εξόδου της Exxon είναι συμβολικός και ουσιαστικός. Αντικατοπτρίζει το πως η Exxon, που ήταν κάποτε κυρίαρχη, έχει δώσει τη θέση της σε άλλες εταιρείες, καθώς ο κλάδος του πετρελαίου έχει υποβαθμιστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.Η απομάκρυνση της Exxon είναι ένα «σημάδι των καιρών», δήλωσε ο Raymond James, καθώς είναι εμφανή τα σημάδια αδυναμίας στον ενεργειακό τομέα. Η ενέργεια αποτελεί τώρα μόλις το 2,5% του S&P 500, σε σύγκριση με 6,84% πριν από πέντε χρόνια και 10,89% πριν από 10 χρόνια. Η τεχνολογία ανέβηκε από το 18,48% του δείκτη το 2010 σε 28,17% σήμερα.

Τα νέα για την απομάκρυνση της Exxon από το Dow Jones έρχονται μέσα σε μια πανδημία που έχει προκαλέσει την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου. Όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Από τον περιορισμό του ανθρώπινου δυναμικού μέχρι και την χρεοκοπία είναι οι διαστάσεις της πανδημίας. Η πετρελαϊκή βιομηχανία περνά μια κρίση άνευ προηγουμένου και το παράδειγμα της Exxon, σημάδι των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά.

Μακρά ιστορία από το 1928

Η Exxon εντάχθηκε στον δείκτη Dow Jones Industrial Average το 1928.   Mobil ήταν άλλο ένα τμήμα της αυτοκρατορίας του Rockefeller. Οι δύο εταιρείες Exxon και Mobil από μόνες τους ήταν leaders, αλλά το 1999 συγχωνεύθηκαν, σχηματίζοντας την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο. Την περίοδο 2013-2014 ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία 446 δισ. δολάρια. Τότε ήταν η τελευταία φορά που η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Chevron θα είναι η μοναδική ενεργειακή μετοχή του Dow Jones. Η συγκεκριμένη εξέλιξη βέβαια έχει αιτία, σύμφωνα με τον Neil Mehta της Goldman. Η Chevron σε σύγκριση με την Exxon διαθέτει μεγαλύτερη ελεύθερη δημιουργία ταμειακών ροών, ισχυρότερο ισολογισμό και καλύτερη εκτέλεση κερδών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης