Πορτογαλία: Παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλών τιμών στη δημοπρασία ηλιακής ενέργειας

Πορτογαλία: Παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλών τιμών στη δημοπρασία ηλιακής ενέργειας
Μία από τις νικηφόρες προσφορές ήταν για παραγωγή που κοστίζει μόλις 11,14 ευρώ /Mwh
Η τελευταία δημοπρασία της Πορτογαλίας για συμβάσεις κατασκευής και λειτουργίας νέας χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ για τη χαμηλότερη τιμή της μελλοντικής παραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Joao Pedro Matos Fernandes την Τετάρτη 26/8/2020.

Μία από τις νικηφόρες προσφορές ήταν για παραγωγή που κοστίζει μόλις 11,14 ευρώ μεγαβάτ/ώρα (Mwh). Αυτό συγκρίνεται με μια ελάχιστη τιμή 14,6 ευρώ / Mwh στην πρώτη δημοπρασία της Πορτογαλίας τον Ιούνιο του περασμένου έτους για 1.150 MW χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας.

Με βάση τις τοποθεσίες όπου θα εγκατασταθούν ηλιακές μονάδες, πραγματοποιήθηκαν δημοπρασίες όπου οι νικητές θα είναι εκείνοι που προσφέρουν τις υψηλότερες εκπτώσεις στο τιμολόγιο προσφοράς περίπου 41 ευρώ MWh.
«Η δημοπρασία ήταν επιτυχημένη, ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Matos Fernandes σε συνέντευξη Τύπου.

Από τους 35 υποψηφίους που συμμετείχαν αρχικά στη δημοπρασία των 700 μεγαβάτ (MW), υπήρχαν έξι νικητές, με τον κατασκευαστή ηλιακών πάνελ της Νότιας Κορέας, Hanwha Q Cells να λαμβάνει συνολικά 315 MW, δήλωσε ο Matos Fernandes.

Στους νικητές περιλαμβάνονται η ισπανική εταιρεία κοινής ωφελείας Iberdrola και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Endesa, κερδίζοντας ένα μερίδιο η κάθεμια, καθώς και η γερμανική TAG Energy, στην οποία απονεμήθηκαν δύο μερίδια.
Σύμφωνα με τον υπουργό διατέθηκαν 670 MW από τα 700 MW, καλύπτοντας συνολικά 13 κατανομές κυρίως στην ηλιόλουστη νότια περιοχή της χώρας.

Και οι δύο δημοπρασίες αδειοδότησης νέας χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας πρόκειται να βοηθήσουν την Πορτογαλία - μεταξύ των πιο ηλιόλουστων χωρών της Ευρώπης - να επιτύχει τους φιλόδοξου στόχους της για 7.000 MW ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030.

«Είμαστε σε θέση να φτάσουμε το 2030 με το 80% της ενέργειας που καταναλώνουμε να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο Matos Fernandes. "Οι δημοπρασίες δείχνουν ότι αυτός είναι ένας ξεκάθαρος και θετικός τρόπος για να αποφέρει κέρδη για τους καταναλωτές."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης