Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 293 νέα κρούσματα - 103 στην Αττική - Στους 248 οι θάνατοι

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 293 νέα κρούσματα - 103 στην Αττική - Στους 248 οι θάνατοι
Κρίσιμη η εβδομάδα έως την 1η Σεπτεμβρίου - Σε ποιές περιοχές έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα
Ενώπιον του δεύτερου κύματος κορωνοϊού βρίσκεται η Ελλάδα με τους ειδικούς επιστήμονες να κρούουν ηχηρά το καμπανάκι του κινδύνου και να ζητούν από τους πολίτες να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και υπάρχει διασπορά του ιού σε όλη σχεδόν την χώρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η επόμενη εβδομάδα έως και την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς αυτή είναι που θα δείξει το εάν απέδωσαν τα μέτρα που λήφθηκαν την περίοδο του 15Αύγουστου στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και το πώς κινείται η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, γεγονός που θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.
Εάν δηλαδή θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί ή εάν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα και να αποφασιστούν νέα τοπικά lockdown.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες επισημαίνουν την αναγκαιότητα στην χρήση της μάσκας ενώ παράλληλα απευθύνουν έκκληση στους νέους να είναι πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως διαρκώς μειώνεται ο μέσος όρος της ηλικίας των μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή, οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού φτάνουν τους 248, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους ακόμα πέντε συνάνθρωποι μας.

Νέο ρεκόρ με 293 νέα κρούσματα - 33 διασωληνωμένοι

Σήμερα 26/8 o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Τα 1.943 (21%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 4.179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Παράλληλα 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
Οι 10 (30,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 42,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 248 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 88 (35,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 887991 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9917(1.1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Image

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Πιεζόμαστε στη Βόρεια Ελλάδα – Τέλη 2020 θα λάβουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Τη θέση ότι «πιεζόμαστε στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη» διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας αναφερόμενος στην πορεία της διαχείρισης των περιστατικών της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
«Το ζητούμενο των επόμενων ημερών είναι αυτοί που γυρνούν από τις διακοπές τους να προσέχουν, να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 31 ασθενείς διασωληνωμένοι, 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και 200 στα νοσοκομεία.
Ο κ.Κικίλιας υποστήριξε ότι στα τέλη του 2020 η Ελλάδα θα λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ πρόσθεσε ότι η PFIZER με την BioNTech βρίσκονται στη διαδικασία για την δημιουργία εμβολίου και ότι η Κομισιόν διαπραγματεύεται μαζί τους.
«Στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι και τα τέλη του 2020 οπότε αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, πρέπει να είμαστε σοβαροί» ανέφερε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος αναφερόμενος στον Γκίκα Μαγιορκίνη που επελέγη να αναπληρώνει τον κ. Τσιόδρα, ο υπ.Υγείας είπε ότι πρόκειται για επιλογή του πρωθυπουργού γιατί ο κ. Μαγιορκίνης είναι ένας καταρτισμένος νέος επιστήμονας με ταλέντο στην επικοινωνία και μπορεί να έχει καλύτερη επαφή με τις πιο νέες γενιές.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Κρίσιμες οι δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου – Τότε θα φανεί η διασπορά

Τη θέση ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμες καθώς θα δείξουν ποια είναι η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΥ, Ν. Σύψας.
«Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε εκθετική φάση, δηλαδή διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα.
Όμως περιμένουμε με ανησυχία μέχρι το τέλος του μήνα για να δούμε την επήρεια του 15Αύγουστου στην επιδημία» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας, ο οποίος τόνισε ότι κρίσιμη ημερομηνία για την πορεία της επιδημίας στην χώρα είναι πρώτη ή η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα, όπου θα φανεί «η διασπορά στην κοινότητα».
«Ο κορωνοϊός έχει διαψεύσει πολλά μαθηματικά μοντέλα.
Σημασία έχει τι έγινε πριν 15 μέρες, γιατί θα το δούμε μετά από δεκαπέντε μέρες.
Υπήρξαν μετακινήσεις τον Δεκαπεντάγουστο, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, που συνήθως συνοδεύεται με διασπορά.
Αυτό μας ανησυχεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σύψας επισημαίνοντας ότι οι νέοι «20-30 ετών είναι η ηλικιακή ομάδα που καθοδηγεί πλέον την πανδημία».
«Αυτοί νοσούν λιγότερο, γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Αν και οι νέοι δεν κινδυνεύουν πολύ, διασπείρουν τη νόσο.  
Και όταν τη διασπείρουν αργά η γρήγορα η νόσος θα φτάσει και στους ευάλωτους» είπε ο κ.Σύψας, επισημαίνοντας ότι οι ηλικίες έως και 12 ετών δεν μολύνονται και δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορωνοϊό.
«Τα παιδιά κινδυνεύουν να μολυνθούν σπίτι παρά στο σχολείο.
Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα δημοτικά.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα γυμνάσια και λύκεια» ανέφερε ο κ.Σύψας σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, καλώντας τους γονείς να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να υπάρχει μια εβδομάδα απόσταση μέχρι τα παιδιά να πάνε στα σχολεία, και να γίνει αντιληπτό αν κάποιο νοσεί.
«Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία.
Είναι τεράστιες οι συνέπειες στην υγεία ενός παιδιού, και ψυχικές, όταν μένει σπίτι.
Θα κλείσουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα, εάν χρειαστεί, και μετά τα σχολεία» τόνισε ο κ.Σύψας, υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια.
Παράλληλα, εξήγησε, πώς ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα πολλά τεστ που διενεργούνται καθημερινά.
«Στην περίοδο του lockdown δεν γινόντουσαν πολλά τεστ.
Δεν κάναμε τεστ σε ασυμπτωματικούς και σε όσους δεν έπασχαν βαριά.
Δεν κάναμε ούτε χίλια την ημέρα.
Πλέον γίνονται περίπου 15.000 τεστ την ημέρα.
Γι αυτό φαίνονται μεγαλύτερα τα νούμερα» είπε ο κ.Σύψας, τονίζοντας πως ο κορωνοϊός δεν αφήνει μακροχρόνια ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που νόσησε, ενδέχεται μετά από έξι μήνες να νοσήσει εκ νέου.
«Αυτό σημαίνει, ότι δεν θα αρκεί μόνο μια δόση εμβολιασμού αλλά θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά και ξανά» υποστήριξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
 
Επιβράδυνση αλλά κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

Κατά την χθεσινή ενημέρωση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, (αντικαθιστά τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα για την τρέχουσα εβδομάδα) και τον υφ.Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, αναφέρθηκε ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα, βάσει της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προέβλεπαν έως και 400 κρούσματα ανά ημέρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο σε πολλές περιοχές της χώρας με αυξημένο ιικό φορτίο περιόρισαν την δραματική εξάπλωση του ιού και επιβράδυναν τον ρυθμό αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων.
«Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, το οποίο μέχρι στιγμής είναι ηπιότερο του αναμενόμενου, είναι εφικτή μέσω μέτρων που ελαχιστοποιούν τα γεγονότα υπερμετάδοσης» είπε ο κ.ΜαγιορκίνΗς παραπέμποντας στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και γενικότερα όπου επικρατεί συγχρωτισμός.
«Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή τη χρονική περίοδο η επάνοδος από τις διακοπές να ακολουθείται από λελογισμένο αυτοπεριορισμό και ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επαφών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 7 με 10 ημέρες», τόνισε αναφερόμενος στο τέλος των θερινών διακοπών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους νέους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού τους θερινούς μήνες.
«Η επέκταση αυτής της επιδημίας στις νεαρές ηλικίες, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, από την άλλη ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρόνιες επιπτώσεις αυτής της λοίμωξης, ακόμα και στα ήπια περιστατικά, δεν είναι πλήρως κατανοητές.
Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες», προειδοποίησε ο κ.Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων, εξήγησε ότι όντως ο μέσος όρος ηλικίας έχει πια πέσει στα 39 έτη.
«Η ψυχολογική κόπωση που είχαν επιφέρει τα πρωτόγνωρα μέτρα ελέγχου της επιδημίας κατά την πρώτη φάση ήταν οδήγησαν την χαλάρωση και τη διάθεση των νέων ανθρώπων για εκτόνωση» είπε ο κ.Μαγιορκίνης.



Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στη Λέσβο

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Λέσβο, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Π.Ε. Λέσβου τέθηκε από τη Δευτέρα 24/8 και έως την 1η Σεπτεμβρίου σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
η Περιφέρεια Κρήτης,
η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
η Περιφέρεια Αττικής,

οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και
οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης