Ενέργεια

Βρετανία: Πράσινο φως στην EDF για επανεκκίνηση του αντιδραστήρα Hunterston B-7

Βρετανία: Πράσινο φως στην EDF για επανεκκίνηση του αντιδραστήρα Hunterston B-7
Ο αντιδραστήρας πρόκειται να επανέλθει στο δίκτυο στις 30 Αυγούστου
Η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Βρετανίας έδωσε την άδεια για την επανεκκίνηση του αντιδραστήρα Hunterston B-7 της EDF Energy στα τέλη Αυγούστου μετά από παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας.
Η έγκριση ισχύει για περίπου έξι μήνες λειτουργίας. Ο αντιδραστήρας πρόκειται να επανέλθει στο δίκτυο στις 30 Αυγούστου.

Ο αντιδραστήρας Hunterston B-7, που ονομάζεται επίσης μονάδα 3, είναι εκτός σύνδεσης από τον Μάρτιο του 2018 λόγω ρωγμών στα τούβλα γραφίτη που σχηματίζουν τον πυρήνα του αντιδραστήρα.

Τέτοιες ρωγμές συμβαίνουν όταν οι αντιδραστήρες γερνούν. Αυτό γίνεται πρόβλημα εάν εμποδίζει την εισαγωγή ράβδων ελέγχου ή εμποδίζει τα κανάλια καυσίμου εντός του πυρήνα του αντιδραστήρα, τα οποία θα επηρεάσουν την ικανότητα να κλείσει τον αντιδραστήρα ή να ψύξει το καύσιμο, ανακοίνωσε το Γραφείο Πυρηνικών Κανονισμών (ONR).
Μετά από επιθεωρήσεις, το ONR είπε ότι υπήρχαν επαρκή μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού για αυτόν τον περιορισμένο χρόνο λειτουργίας.

«Εξετάσαμε τη φύση της ρωγμής που παρατηρήθηκε στον αντιδραστήρα 3 και είμαστε ικανοποιημένοι ότι δεν θα αποτρέψει την ασφαλή λειτουργία του αντιδραστήρα ή θα εμποδίσει την ικανότητά του να κλείσει εάν απαιτείται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής επιθεωρητής του ONR. Donald Urquhart.

Μετά την υπάρχουσα περίοδο λειτουργίας, ο πυρήνας θα επιθεωρηθεί και οποιαδήποτε περαιτέρω περίοδος λειτουργίας θα απαιτείαπό την EDF να παρέχει δικλείδα ασφαλείας η οποία θα αξιολογηθεί από την ONR.

Ο πυρηνικός σταθμός Hunterston B βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σκωτίας και άρχισε να παράγει ενέργεια το 1976. Αναμένεται να παροπλιστεί το 2023. Είναι σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 1,7 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης