Ηλεκτρισμός

Συντελεστή Χρηματοπιστωτικού Κινδύνου στις εγγυήσεις ΑΔΜΗΕ ζητούν «παίκτες» της αγοράς

Συντελεστή Χρηματοπιστωτικού Κινδύνου στις εγγυήσεις ΑΔΜΗΕ ζητούν «παίκτες» της αγοράς
Απαραίτητη η επιβράβευση του συνεπή χρήστη του ΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τοποθετήσεις στη διαβούλευση για τη μεθοδολογία υπολογισμού των εγγυήσεων ΑΔΜΗΕ
Κατά τον προσδιορισμό των εγγυήσεων που θα πρέπει να καταβάλλουν οι χρήστες του ΕΣΜΗΕ, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια συνεπούς δραστηριοποίησης κάθε συμμετέχοντα στην εγχώρια αγορά.

Αυτό σημειώνουν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ), ο ΗΡΩΝ και η Mytilineos στη δημόσια διαβούλευση της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ, σχετικά με τις εγγυήσεις που οφείλει να προσκομίζει κάθε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, για την εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεων του που πηγάζουν από τη Σύμβαση Συναλλαγών Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ.

Όπως συμπληρώνουν, γι’ αυτό τον σκοπό θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη σχετική «φόρμουλα» ο Συντελεστής Χρηματοπιστωτικού Κινδύνου Συμμετέχοντος, στα πρότυπα της ισχύουσα μεθοδολογίας του Διαχειριστή του Συστήματος και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ΕΣΕΠΗΕ, ο Συντελεστής ουσιαστικά επιβραβεύει τον μακροχρόνιο, συνεπή Προμηθευτή με ουσιώδη δραστηριότητα στην αγορά, μειώνοντας κατάλληλα το ύψος των απαιτούμενων εγγυήσεων και εμμέσως παρέχοντάς του κίνητρα να συνεχίζει να επενδύει σε αυτή. «Όντας μη-ευκαιριακοί επενδυτές στη δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές, θεωρούμε σημαντική την εφαρμογή του υφιστάμενου Συντελεστή Χρηματοπιστωτικού Κινδύνου στον υπολογισμό των ποσών των εγγυήσεων των συμμετεχόντων», προσθέτει.

Ενστάσεις για την προκαταβολή του 2πλάσιου των ΧΧΣ

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο ΗΡΩΝ επισημαίνει ότι η κατάργηση του Συντελεστή έρχεται σε αντίθεση με τις μεθοδολογίες που προτείνουν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την εν λόγω ρήτρα προκειμένου να μειώσουν το ύψος της απαιτούμενης εγγύησης ανάλογα με το μέγεθος του συμμετέχοντα και τη διάρκεια αξιόπιστης δραστηριοποίησής του στην αγορά.

Ενστάσεις εκφράζονται επίσης και για τη νέα απαίτηση που εισάγεται στη μεθοδολογία την οποία προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την καταβολή προκαταβολής ίσης με το διπλάσιο της μηνιαίας επιβάρυνσης του Συμμετέχοντα από τις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ).

Χαρακτηριστικά, η Mytilineos επισημαίνει πως η εν λόγω απαίτηση είναι άκρως υπερβολική, λαμβανομένου υπόψη του υπάρχοντος πλαισίου που επιβάλλει στους Προμηθευτές την υποχρέωση απόδοσής τους σε σαφώς οριζόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν αποδοθεί από τον τελικό καταναλωτή, παραβλέποντας παράλληλα την υποχρέωση που έχουν οι Προμηθευτές να καλύπτουν με εγγυήσεις στο ακέραιο όλη τους τη δραστηριότητα σε κάθε διακριτό λογιστικό λογαριασμό του εκάστοτε διαχειριστή (ή την EnexClear).



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης