Επικαιρότητα

Τουρκία προς ΟΗΕ: Μειωμένη η επιρροή της Κρήτης στην ΑΟΖ

Τουρκία προς ΟΗΕ: Μειωμένη η επιρροή της Κρήτης στην ΑΟΖ
Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ αποκαλύπτει η Καθημερινή
Αιχμές με τις οποίες υπονοεί ότι η Κρήτη δεν διαθέτει πλήρη επήρεια στην διαμόρφωση της συμφωνίας για ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, κάτι που – κατά την Άγκυρα – νομιμοποιεί τις τουρκικές απόψεις και για το Καστελόριζο, αφήνει σε πρόσφατη επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Στο έγγραφο του ΟΗΕ (Α/74/997-S/2020/826) ο κ. Σινιρλίογλου περιγράφει ως μόνιμες τις έρευνες του Ορούτς Ρέις και ως δείγμα κακόπιστης στάσης, τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Αφού επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις ότι το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα έναντι της Τουρκίας τονίζει ότι: «η Ελλάδα έχει επίσης αναγνωρίσει ότι τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη συμφωνία της με την Ιταλία και την αποκαλούμενη συμφωνία της με την Αίγυπτο. Ακόμα και στο νησί της Κρήτης, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει αποδοθεί μειωμένη επήρεια».

Οι ισχυρισμοί του κ. Σινιρλίογλου γίνονται με βάση την πάγια Τουρκική θέση περί «παράνομης» συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, κυρίως διότι αυτή ακυρώνει στη πράξη το παράτυπο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο από τους ισχυρισμούς σε διπλωματικό επίπεδο γίνεται απολύτως σαφές πως η Άγκυρα επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμα και τις συμφωνίες που δεν αποδέχεται προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο κ. Σινιρλίογλου περιγράφει ως «νόμιμες» τόσο την παρουσία του «Ορούτς Ρέις» όσο και την ναυτική συνοδεία του.

Όπως λέει, «η Τουρκική ναυτική παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει σε καμία περίπτωση στην κλιμάκωση, αλλά στην παροχή προστασίας για της δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις, που παράνομα έχει επιχειρηθεί να διακοπούν από τα σκάφη του Ελληνικού Ναυτικού».

Πηγή: kathimerini.gr, Β.Νέδος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης