Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΑΔΜΗΕ: Ολιγοήμερη παράταση στον διαγωνισμό αναβάθμισης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου

ΑΔΜΗΕ: Ολιγοήμερη παράταση στον διαγωνισμό αναβάθμισης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Η παραλαβή και αποσφράγιση των προσφορών μετατέθηκε για την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου που προβλεπόταν αρχικά
Σε ολιγοήμερη μετάθεση της λήξης του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ, έπειτα από σχετικό αίτημα υποψήφιων συμμετεχόντων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν μερικά επιπλέον 24ωρα για να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.

Έτσι, η παραλαβή και αποσφράγιση των προσφορών μετατέθηκε για την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου που προβλεπόταν αρχικά. Η 31η Αυγούστου ήταν η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, μετά την παράταση που έδωσε ο Διαχειριστής έναντι της αρχικά προβλεπόμενης προθεσμίας, η οποία η 10ή Αυγούστου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού προβλέπεται η ανακατασκευή και η θέση σε λειτουργία του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεταφοράς 400kV/150kV/30kV Κουμουνδούρου, στα Μέγαρα Αττικής, με την αξία της σύμβασης να ανέρχεται στα 46 εκατ. ευρώ.

Η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, το οποίο μετρά 50 χρόνια ζωής, εντάσσεται στα έργα του λεγόμενου «Ανατολικού Διαδρόμου». Επίσης θεωρείται κομβικής σημασίας και για το έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, εφόσον ουσιαστικά εκεί θα καταλήγουν τα διπλά καλώδια ισχύος 1.000 MW.

Αποπεράτωση του ΚΥΤ στα τέλη του 2023

O «Ανατολικός Διάδρομος», με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, περιλαμβάνει επίσης τα ΚΥΤ Μεγαλόπολης, Κορίνθου -η αναβάθμιση του οποίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη- καθώς και νέες εναέριες γραμμές μεταφοράς 400 kV, ενδιάμεσα. Σημειώνεται ότι οι γραμμές μεταφοράς στο τμήμα Μεγαλόπολης-Κορίνθου, με κόστος 26 εκατ. ευρώ, έχουν επίσης συμβασιοποιηθεί, από τον Μάιο του 2019.

Τα δύο παραπάνω έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021 ενώ -βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος- το ΚΥΤ Κουμουνδούρου σχεδιάζεται να αποπερατωθεί περί τα τέλη του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα για την αναβάθμιση του ηπειρωτικού συστήματος που υλοποιεί ο Διαχειριστής είναι εξίσου νευραλγικής σημασίας με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις καθότι -μεταξύ άλλων- διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το διασυνδεδεμένο σύστημα και «απελευθερώνουν» πρόσθετο χώρο για τη διείσδυση νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διευκολύνοντας έτσι την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Όπως περιγράφεται στη σχετική προκήρυξη για την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, πρόκειται για «έργο με το κλειδί στο χέρι» («turn key project»).


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης