Ηλεκτρισμός

Την αναβάθμιση 1.178 χλμ. του δικτύου του υψηλής τάσης προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του 10ετούς του Entso-e

Την αναβάθμιση 1.178 χλμ. του δικτύου του υψηλής τάσης προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του 10ετούς του Entso-e
Σε σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των γραμμών 120 KV προωθεί ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα και με τους σχεδιασμούς της ευρωπαϊκής Ένωσης των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού
Σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου υψηλής τάσης από τα 120 KV προωθεί ο ΑΔΜΗΕ για την επόμενη δεκαετία, προσαρμοζόμενος στις απαιτήσεις του Entso-e, οι οποίες υπαγορεύονται από την ανάγκη διασύνδεσης των δικτύων και των αγορών ηλεκτρισμού.
Συγκεκριμένα στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Entso-e δηλαδή η Ένωση των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού στην ΕΕ, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις γραμμές δικτύων υψηλής τάσης που λειτουργούν σε τάση μικρότερη των 220kV.
Όπως αναφέρει η έκθεση, σχετικά με τις γραμμές υψηλής τάσης, η κατάσταση του δικτύου που έχει ονομαστική στάθμη τάσης μικρότερη από 220 kV, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι γραμμές διατηρούνται συχνά σε κατάσταση λειτουργίας πολύ πέρα από την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους, χαρακτηρίζεται ως ένα σοβαρό ζήτημα που ενδεχομένως, να έχει επιπτώσεις στην επιτυχή ολοκλήρωση αρκετών βασικών στόχων της διαδικασίας σχεδιασμού του συστήματος, όπως αύξηση των απαιτήσεων μεταφορικής ικανότητας ηλεκτρισμού, που οδηγούν σε προβλήματα στην ολοκλήρωση της αγοράς και στην εξισορρόπηση των τιμών, στη σύνδεση ανανεώσιμων πηγών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην ασφάλεια εφοδιασμού, η οποία συχνά εξαρτάται άμεσα από το δίκτυο με το επίπεδο τάσης κάτω των 220 kV.

Αναλυτική παρουσίαση ανά χώρα

Ως εκ τούτου, επισημαίνει η έκθεση η αναβάθμιση αυτών των γραμμών θεωρείται ως μείζονος σημασίας για τον σχεδιασμό του συστήματος, ειδικά για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται και αναλυτική παρουσίαση του μήκους των δικτύων ανά χώρα που πρέπει να αναβαθμιστούν την πενταετία έως το 2025 καθώς και την επόμενη πενταετία μέχρι το 2030. Τα στοιχεία της έκθεσης του Entso-e προκύπτουν από τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι διαχειριστές το Δεκέμβριο 2019 και Ιανουάριο 2020.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τον προγραμματισμό που κοινοποίησε στον Entso-e ο ΑΔΜΗΕ για την περίοδο μέχρι το 2025, σχεδιάζει την αναβάθμιση γραμμών μήκους 987,8 χιλιομέτρων, ενώ για την περίοδο 2025-2030 απομένουν προς αναβάθμιση ακόμα 190,9 χιλιόμετρα.
Έτσι το σύνολο των γραμμών 120 KV που θα πρέπει να αναβαθμίσει έως το 2030 φθάνει τα 1.178,7 χιλιόμετρα.


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης