Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Aurizon κερδίζει την μάχη με την Glencore για την μεταφορά άνθρακα

tags :
Η Aurizon κερδίζει την μάχη με την Glencore για την μεταφορά άνθρακα
Πελάτες εξόρυξης της Aurizon προσπαθησαν να αποφύγουν να πληρώσουν στην εταιρεία περίπου 480 εκατ. δολ. σε συνδυασμένα τέλη σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου
Η Aurizon σημείωσε άλλη μια νίκη στα δικαστήρια αφού οι ανθρακωρύχοι του Κουίνσλαντ έχασαν έφεση για το πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσουν στον σιδηροδρομικό όμιλο για να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή του για να εξάγουν άνθρακα από το νησί Wiggins.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπρίσμπεϊν αποφάσισε τον Ιούνιο του 2019 ότι πελάτες εξόρυξης της Aurizon είχαν εμπλακεί σε ένα "επιφανειακά παράξενο παιχνίδι μουσικών καρεκλών" προσπαθώντας να αποφύγουν να πληρώσουν στην εταιρεία περίπου 480 εκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα τέλη για να χρησιμοποιήσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές της για τη μεταφορά άνθρακα στο νησί Wiggins, Γκλάντστοουν, Κουίνσλαντ.

Οι εταιρείες εξόρυξης άνθρακα άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, με ακροάσεις στο Εφετείο του Κουίνσλαντ τον Μάρτιο.

Την Τρίτη, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση των ανθρακωρύχων και αποφάσισε ότι πληρώνει όλα τα έξοδα της Aurizon.

Η απόφαση θα αυξήσει το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στον σιδηροδρομικό όμιλο (εκτός αν οι ανθρακωρύχοι υποβάλουν περαιτέρω προσφυγές) επειδή ο δικαστής είχε διατάξει μόνο τους ανθρακωρύχους να πληρώσουν το 65% των εξόδων της εταιρείας.

Η Aurizon ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα της επέτρεπε να χρεώσει «πάνω από τα ρυθμιστικά» τέλη για εταιρείες που χρησιμοποιούν τις σιδηροδρομικές συνδέσεις που κατασκευάστηκαν για τον τερματικό σταθμό άνθρακα.


Ωστόσο, ο σιδηροδρομικός όμιλος είπε επίσης ότι μπορεί να ασκήσει έφεση για μια ξεχωριστή απόφαση που λήφθηκε τον Ιούνιο ότι διαπίστωσε ότι τα τέλη θα έπρεπε να μειωθούν εν μέρει και έτσι δεν μπορούσε να σχολιάσει πόσα χρήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει.

Η απόφαση θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον ανθρακωρύχο Glencore, τον μεγαλύτερο από τους συνιδιοκτήτες του τερματικού σταθμού, επειδή οφείλει περίπου 185 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη στην Aurizon.


Η διαφορά ξεκινά αρκετά χρόνια πριν. Σε αντάλλαγμα ότι συμφώνησε να επενδύσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια σιδηροδρομικών συνδέσεων για τον τερματικό σταθμό το 2012-13, η Aurizon διαπραγματεύτηκε μια σύμβαση δίνοντάς της πληρωμές πάνω από τη συμφωνημένη ρυθμιστική απόδοση - καθώς και κίνητρα για την παράδοση του έργου εγκαίρως και κάτω από τον προϋπολογισμό.

Η Aurizon ισχυρίζεται ότι εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά επτά από τους οκτώ αρχικούς ιδιοκτήτες του τερματικού σταθμού άνθρακα αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της σύμβασης και προσπάθησαν να μειώσουν τις πληρωμές τους. Στη συνέχεια, η σιδηροδρομική εταιρεία άσκησε νομική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κατασκευή του τερματικού σταθμού άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2011. Κατασκευάσθηκε για να παρέχει επαρκή εξαγωγική ικανότητα για την επέκταση των υπαρχόντων ορυχείων στη λεκάνη Surat και τη λεκάνη του νότιου Bowen, καθώς και πιθανά νέα ορυχεία.

Το τερματικό προβλεπόταν ότι θα εξάγει 27 εκατομμύρια τόνους άνθρακα κατά το πρώτο έτος του ανοίγματος, με τις εξαγωγές να αυξάνονται τελικά σε 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ωστόσο, αρκετοί από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του Wiggins Island Coal Export Terminal - συμπεριλαμβανομένων των Bandanna Energy, Cockatoo Coal και Caledon Coal – ανέλαβαν τη διαχείριση, καθιστώντας πιο ακριβό για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν το τερματικό.
Ο τερματικός σταθμός έχει συνάψει μόνο συμφωνίες με ανθρακωρύχους για "λήψη ή πληρωμή" περίπου 15,5 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα ετησίως.

Η Aurizon σημείωσε επιτυχία με τις νομικές της μάχες, έλαβε πράσινο φως πέρυσι από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να προχωρήσει στην πώληση του τερματικού σταθμού Acacia Ridge στο Μπρίσμπεϊν στην Pacific National, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο παρατηρητής του ανταγωνισμού.


Η απόφαση του δικαστηρίου εξόργισε τον πρόεδρο της ACCC Rod Sims, ο οποίος είπε ότι ήταν έκπληκτος από την απόφαση και ότι θα δημιουργήσει μονοπώλιο προμηθευτή σιδηροδρομικών εμπορευματικών υπηρεσιών στην ανατολική ακτή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης