Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Π. Τζαννετάκης: «Αντίδοτο» στην κρίση η ευελιξία της Motor Oil – Στόχος 300 MW ΑΠΕ σε 2-3 χρόνια

Π. Τζαννετάκης: «Αντίδοτο» στην κρίση η ευελιξία της Motor Oil – Στόχος 300 MW ΑΠΕ σε 2-3 χρόνια
Η Motor Oil δημιουργεί ένα ξεχωριστό τμήμα στον Όμιλο για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, υπογράμμισε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζαννετάκης στο χθεσινό conference call
Η Motor Oil απέδειξε την ευελιξία της κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020, καταφέροντας να αντεπεξέλθει στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση του κορωνοϊού.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνόψισε την πορεία του Ομίλου κατά το εν λόγω περίοδο ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου.

Σκιαγραφώντας αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε στη μείωση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού και το ιστορικό χαμηλό των περιθωρίων διύλισης, καθώς και την κατακόρυφη «βουτιά» των πωλήσεων καυσίμων κίνησης, η οποία στη χώρα μας άγγιξε το 23,9% το β’ τρίμηνο. Ωστόσο, η ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης, με την παράταση της περιόδου διάθεσης που τέθηκε σε εφαρμογή, αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες για το σύνολο της αγοράς υγρών καυσίμων.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, πρωταρχικοί στόχοι του Ομίλου ήταν να διαφυλάξει την υγεία των εργαζομένων της, καθώς και να διασφαλίσει την αδιάλειπτη παραγωγική της δραστηριότητα. Δύο στόχους που εκπλήρωσε με επιτυχία.

Προσαρμογή στις ιδιάζουσες συνθήκες

Όσον αφορά την εμπορική της στρατηγική, η Motor Oil προσάρμοσε στις ιδιάζουσες συνθήκες της αγοράς τις πηγές προμήθειάς της, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν, κάτι που έκανε και με τις πωλήσεις της. Ως συνέπεια, οι ζημίες στα ονομαστικά αποτελέσματα οφείλονται στην αρνητική αποτίμηση των αποθεμάτων. Αντίθετα, τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα είναι θετικά, καταγράφοντας καθαρή κερδοφορία σε επίπεδο ομίλου στα 15 εκατ ευρώ για το β’ τρίμηνο και 47 εκατ ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2020.

Όσον αφορά την πορεία από την έναρξη του καλοκαιριού, σύμφωνα με αναλυτές που παρακολούθησαν το conference call, ο κ. Τζαννετάκης υπογράμμισε πως οι θυγατρικές του Ομίλου ανακτούν το χαμένο έδαφος στις πωλήσεις καυσίμων κίνησης από τον Ιούνιο, με τις πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων να παραμένουν βέβαια σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, όπως επισήμανε, παρατηρούνται αισθητές αυξομειώσεις ανά μήνα στα περιθώρια διύλισης.

Επίσης, αν και παρατηρείται σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών δραστηριοτήτων, ωστόσο αυτή παραμένει αναιμική τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Την ίδια στιγμή, η τουριστική κίνηση είναι αισθητά χαμηλότερη από πέρυσι.

Ισχυρό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις του Ομίλου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν το conference call, ο κ. Τζαννετάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στον άμεσο χρονικό ορίζοντα κάποια επικείμενη μείζονα αγοραπωλησία αιολικού ή φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως φιλοδοξία της Motor Oil είναι να ξεπεράσει τα 300 MW ΑΠΕ στα επόμενα 2-3 χρόνια, κάτι που θεωρεί εφικτό. Συμπλήρωσε ότι προς ώρας δεν υπάρχει ένα πλήρως αναλυτικό business plan για την επίτευξη του στόχου, καθώς ο Όμιλος κάνει τα πρώτα του βήματα στον συγκεκριμένο κλάδο.

Το στέλεχος της Motor Oil τόνισε πως δημιουργείται ένα ξεχωριστό τμήμα εντός Ομίλου για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Motor Oil έχει ισχυρό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι εκτιμάται πως έως το τέλος του έτους θα έχει συγκεκριμενικοποιηθεί περισσότερο ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα ποσοτικά ορόσημα στην πορεία δημιουργίας ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου 300 MW το αργότερο εντός 3ετίας.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης