Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Εισήγηση «ρήτρας αλληλεγγύης» για δίκαιη κατανομή εντός ΕΕ του κόστους δικαιωμάτων CO2

Εισήγηση «ρήτρας αλληλεγγύης» για δίκαιη κατανομή εντός ΕΕ του κόστους δικαιωμάτων CO2
Στόχος ο μετριασμός των επιπτώσεων από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων CO2 σε χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κομισιόν η νέα πρόταση της για αύξηση στο 50% ή και στο 55% του στόχου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030.

Εν όψει της εξέλιξης αυτής αυξάνεται ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις ειδικά σε χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα όπως η Πολωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη εμφανίζονται φωνές που εισηγούνται την υιοθέτηση «ρήτρας αλληλεγγύης» στη νομοθεσία της ΕΕ για το Κλίμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Μάλιστα όπως φαίνεται η Πολωνία, είναι έτοιμη να ζητήσει την υιοθέτηση μιας τέτοιας ρήτρας αν και το αίτημα δεν έχει υποβληθεί ακόμη επισήμως.

Αύξηση στο 50-55% του στόχου μείωσης εκπομπών

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση που επεξεργάζεται η Κομισιόν προβλέπει αύξηση στο 50% ή στο 55% του στόχου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030, έναντι του 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 που είναι σήμερα.

Η ρήτρα αλληλεγγύης που θα διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη, τα οποία επιβαρύνονται περισσότερο από τους νέους στόχους μείωσης του CO2 θα αποζημιώνονται για το πρόσθετο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων της ΕΕ, προτάθηκε από την Πολωνή ευρωβουλευτή Anna Zalewska, η οποία ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), μέσω άρθρου της στο Euractiv. H κα Zalewska είναι και η σκιώδης εισηγήτρια του προτεινόμενου νόμου για το Κλίμα για λογαριασμό του ECR.

Όπως αναφέρει η ευρωβουλευτής στο άρθρο, από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες θέλουν να αυξήσουν το στόχο για τη μείωση των ρύπων, ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για Κλίμα θα πρέπει να περιλάβει μία ρήτρα αλληλεγγύης που να εγγυάται την αναλογική αύξηση της αποζημίωσης που προβλέπει η οδηγία για το σύστημα εμπορίας ρύπων της ΕΕ (EU ETS) για τα κράτη μέλη που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Πάνω από 75 ευρώ ανά τόνο οι τιμές CO2

Επιπλέον, πριν προταθεί και γίνει νομικά δεσμευτικός ο στόχος για την Κλιματική Ουδετερότητα ως το 2050, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πραγματοποιήσει τη συνεχή εκτίμηση επιπτώσεων των επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών που απαιτούν οι νέοι στόχοι της ΕΕ και να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για τα μεμονωμένα κράτη μέλη και όχι μόνο συγκεντρωτικά.

Σημειώνεται ότι οι τιμές CO2 αναμένεται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον και μάλιστα στο φιλόδοξο σενάριο στόχου μείωσης 55% έως το 2030, οι τιμές CO2 μπορεί να υπερβούν το ανώτατο όριο των 75 ευρώ ανά τόνο.

Στο πλαίσιο αυτό η ευρωβουλευτής δεσμεύεται ότι θα προτείνει τη δίκαιη κατανομή του επιπρόσθετου κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μεταξύ μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα αποτελούσε έναν από τους βασικούς τρόπους για να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα χωριστούν σε νικητές και ηττημένους του ενεργειακού μετασχηματισμού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης