Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tesla: Ξεκινά η 3η φάση για την μετατροπή 50.000 σπιτιών της Ν. Αυστραλίας σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας

Tesla: Ξεκινά η 3η φάση για την μετατροπή 50.000 σπιτιών της Ν. Αυστραλίας σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας
Η Tesla πωλεί ήδη ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και το σύστημα αποθήκευσης μπαταριών Powerwall για σπίτια

Η Tesla ξεκινά τη φάση 3 του τεράστιου εικονικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη Νότια Αυστραλία και επιβεβαίωσε ότι σύντομα, σχεδόν 4.000 σπίτια με Powerwalls και Solar θα συνδεθούν στο σύστημα.

Ειδικότερα, το εικονικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αποτελείται από τη σύνδεση αρκετών μικρών ενεργειακών στοιχείων κατανεμημένης ενέργειας, όπως οικιακά συστήματα ηλιακών πλαισίων και οικιακές μπαταρίες. Με το Powerwall να είναι ένα δημοφιλές σύστημα οικιακής αποθήκευσης ενέργειας, η Tesla υιοθέτησε την ιδέα και σχεδίασε να την αναπτύξει σε μεγάλη κλίμακα στη Νότια Αυστραλία.

Σημειώνεται ότι η Tesla πωλεί ήδη ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και το σύστημα αποθήκευσης μπαταριών Powerwall για σπίτια, αλλά τώρα φαίνεται να εξετάζει την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στους πελάτες και τη χρήση των οικιακών συστημάτων αποθήκευσης για την παροχή υπηρεσιών στο δίκτυο.

Το story

Η ιστορία προέλευσης του έργου είναι ενδιαφέρουσα. Έγινε μετά την επίσκεψη του Elon Musk στη Νότια Αυστραλία μετά την έναρξη του γιγαντιαίου συστήματος μπαταριών στην πολιτεία.
Ο Musk έδωσε μια συνέντευξη κατά την οποία ενημερώθηκε για τη σημαντική δυσκολία που οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας δημιουργούν στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.
Η περιοχή πάσχει από ένα πολύ ασταθές δίκτυο και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο υψηλό που ορισμένες οικογένειες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην ηλεκτροδότηση ή στο φαγητό. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος ο Musk δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος.
Λίγους μήνες αργότερα, η Tesla ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας για την εγκατάσταση ηλιακών συστοιχιών και Powerwalls σε έως και 50.000 σπίτια

Η συμφωνία τέθηκε σε κίνδυνο μετά την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης στην πολιτεία λίγες εβδομάδες αργότερα, αλλά έκτοτε έφτασαν και επιβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν με την πρωτοβουλία της Tesla εφόσον χρηματοδοτείται με επιτυχία.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, η Tesla ανέπτυξε τα πρώτα 100 Powerwalls με ηλιακό για το νέο εικονικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και εστίασε στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Το σήμερα και η 3η φάση

Στην 3η φάση θα προστεθούν ακόμη 3.000 σπίτια στο σύστημα. Η Tesla θα πληρώσει 18 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της μπαταρίας και των ηλιακών συστημάτων στη συγκεκριμένη φάση. Τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν τα συστήματα χωρίς κόστος και θα πληρώνουν για την ηλεκτρική ενέργεια με ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

Τέλος, η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας συνεισφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια μαζί με 8,2 εκατομμύρια δολάρια από τον Αυστραλιανό Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ARENA) και μια υποστήριξη δανείου 30 εκατομμυρίων δολαρίων από την Clean Energy Finance Corporation (CEFC).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης