Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πηγές αβεβαιότητας για τη ΔΕΗ η πανδημία και οι οφειλές πελατών με διακοπή συμβολαίου

Πηγές αβεβαιότητας για τη ΔΕΗ η πανδημία και οι οφειλές πελατών με διακοπή συμβολαίου
Πρόσθετη ανησυχία εκφράζει η εταιρεία για τυχόν ρυθμιστικά μέτρα με σκοπό την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ
Ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε πελάτες και προμηθευτές και κατά συνέπεια στην οικονομική κατάσταση της εταιρίας και στην έγκαιρη ολοκλήρωση των προγραμματισμένων κατασκευαστικών έργων διατυπώνονται από τη ΔΕΗ στην Εκθεση των αποτελεσμάτων α εξαμήνου του 2020.

Πρόσθετη ανησυχία εκφράζεται για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και το ενδεχόμενο να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα για την κάλυψή του που θα επιβαρύνουν την εταιρία. Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ διαμορφώνεται στα 155 εκατ. ευρώ και ένα από τα μέτρα που εξετάζονται προκειμένου να κλείσει είναι η επαναφορά της Χρέωσης Προμηθευτή που είχε επιβληθεί με νόμο το 2016 και καταργήθηκε το 2019.

«…ενδέχεται η Πολιτεία να προβεί σε διορθωτικά μέτρα για την αύξηση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, γεγονός που πιθανόν να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στα λειτουργικά αποτελέσματα και την οικονομική κατάσταση του Ομίλου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση.

Αλλαγή προμηθευτή με διαφορετικό ΑΦΜ

Πέραν των δυσχερειών πληρωμής από πελάτες που συνεχίζουν να μην αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, η εταιρία ανησυχεί για την αρνητική επίδραση στα οικονομικά της από τον μεγάλο αριθμό, κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που σταματούν τη λειτουργία τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας και αφήνουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος.

Αβεβαιότητες προσθέτει το φαινόμενο της αλλαγής προμηθευτή από οικιακούς και εμπορικούς πελάτες με συσσωρευμένες οφειλές από τρέχοντες λογαριασμούς σε άλλη επωνυμία (με διαφορετικό ΑΦΜ) αλλά και της σημαντικής αύξησης των οφειλών των πελατών με διακοπή συμβολαίου που δημιουργούνται εξαιτίας της απώλειας μεριδίου. Η εταιρία, βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει οφειλές μεταξύ παροχών του ίδιου πελάτη στην οικιακή χρήση, στην οποία ανήκει το 70% των πελατών.

Οι ανάγκες του Ομίλου και της μητρικής εταιρίας για κεφάλαια κίνησης ενδέχεται να αυξηθούν, σύμφωνα με την Εκθεση για μια σειρά από παράγοντες. Ο βασικότερος εξ αυτών είναι ο αυξημένος βαθμός καθυστέρησης είσπραξης ή ακόμη και η μη είσπραξη των απαιτήσεων κυρίως των πελατών με διακοπή συμβολαίου προμήθειας, σε συνδυασμό με την υποχρέωση καταβολής του ΕΤΜΕΑΡ, του ΕΦΚ και του ΦΠΑ που επιβάλλεται στην ηλεκτρική ενέργεια κατά την ημερομηνία οφειλής τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εισπραχθεί ή όχι.

Αύξηση των καταναλωτών στο μητρώο των Ευάλωτων Πελατών

Ανάγκη για αυξημένα κεφάλαια κίνησης και επιδείνωση της ρευστότητας προκαλεί και η συνεχής αύξησης του αριθμού των πολιτών που εντάσσονται στο μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και απολαμβάνουν ειδικά προνόμια ως προς την εξόφληση των λογαριασμών τους καθώς και οι ρυθμιστικές αποφάσεις για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς που επιβαρύνουν το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ ως προμηθευτή.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους προμηθευτές, αλλά και η διαθεσιμότητα εξοπλισμού από αξιόπιστους προμηθευτές σύμφωνα με την Εκθεση, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των προβλεπόμενων κατασκευαστικών έργων. Επιπρόσθετα, αρνητικά μπορεί να επηρεαστεί η δυνατότητα προμήθειας σε υγρά καύσιμα, υλικά και ανταλλακτικά.

Η ΔΕΗ αναφέρει ως παράδειγμα την καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 κατά 2,5 μήνες εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Σημειώνει ωστόσο, ότι εφόσον δεν υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας δεν προβλέπεται ιδιαίτερη μεταβολή στην πορεία των προμηθειών πέραν μιας μετατόπισης κάποιων παραδόσεων κατά 2-3 μήνες.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης