Ενέργεια

Wood Mackenzie: Μείωση των επενδύσεων άνθρακα στα 18 δισ. δολ. έως το 2030 στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Wood Mackenzie: Μείωση των επενδύσεων άνθρακα στα 18 δισ. δολ. έως το 2030 στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού
Το επενδυτικό κλίμα προς τον άνθρακα μειώνεται καθώς οι οικονομίες προσπαθούν να στραφούν σε ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον

Ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την προσεχή δεκαετία σύμφωνα με τη Wood Mackenzie. Κατά την ίδια εκτίμηση, οι επενδύσεις στον άνθρακα θα προσεγγίζουν τα 18 δισ. δολ. σε σύγκριση με τα 57 δισ. δολ. που είχαν σημειωθεί πριν από επτά χρόνια.

Ειδικότερα, η εταιρεία Συμβούλων υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές έχουν ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα από το 2013. Η ηλιακή και Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύουν το 66% ή διαφορετικά 1 τρις δολ επενδυτικής δραστηριότητας στην ασιατική Ήπειρο έως το 2030, ενώ τα ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακας και φυσικό αέριο, αντιστοιχούν στα υπόλοιπα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie, Rishab Shrestha, δήλωσε ότι «παραδοσιακά, η ενεργειακή ασφάλεια και η διαθεσιμότητα του χαμηλού κόστους άνθρακα είναι οι βασικοί μοχλοί των επενδύσεων άνθρακα στην Ασία. Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα προς τον άνθρακα μειώνεται καθώς οι οικονομίες προσπαθούν να στραφούν σε ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Shrestha, οι επενδύσεις φυσικού αερίου / άνθρακα θα διαχωριστούν σε αντίστοιχο ποσοστό 40/60 την επόμενη δεκαετία. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το μερίδιο του άνθρακα μειώνεται στο βαθμό που μετά το 2030 το αέριο θα συνεισφέρει 70%, με τον άνθρακα να πέφτει στο 30%.«Οι επενδύσεις άνθρακα θα μειωθούν από τα 57 δισεκατομμυρία δολάρια το 2013 σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας», συμπλήρωσε.

Η Wood Mackenzie δήλωσε ότι η περιοχή αναμένεται επίσης να προσθέσει πάνω από 170 GW νέας  ισχύος την επόμενη δεκαετία με τον ρυθμό των προσθηκών να επιταχύνεται μετά το 2030. «Θα πρέπει να δούμε μια ελαφρά επιβράδυνση των προσθηκών χωρητικότητας τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω της βραδείας ζήτησης που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Αυτό θα αυξηθεί από το 2026 και μετά», είπε ο Shrestha.

Το ρίσκο

Ο διευθυντής ερευνών της Wood Mackenzie, Alex Whitworth, ωστόσο, προειδοποίησε για την αύξηση των κινδύνων από τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές. Είπε ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχει εισέλθει σε μια μεταβατική δεκαετία όπου η αιολική και ηλιακή επένδυση αναμένεται να μειωθεί κατά 20% έως το 2025 από την αιχμή της το 2017.

«Οι γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις κατά τη διάρκεια της υψηλής ανανεώσιμης εποχής  ήταν βασικοί παράγοντες της προηγούμενης περιόδου ανάπτυξης», εξήγησε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης