Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τέλος χρόνου για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Στις 13/9 ο λογαριασμός των 2,5 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τέλος χρόνου για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Στις 13/9 ο λογαριασμός των 2,5 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Κυριακή ο λογαριασμός των 2,5 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα ενδεχομένως και την Κυριακή 13/9 να ξεκινήσει η ανάρτησή τους στους λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet.
Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες φθάνει τα 2,5 δις. ευρώ και ο φόρος πρέπει να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο φετινός λογαριασμός περιλαμβάνει μειώσεις 10% - 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, εκπτώσεις 50% ή ακόμη και 100% για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων και ακινήτων αλλά και επιβαρύνσεις για όσους έχουν τακτοποιήσει αυθαίρετες επιφάνειες το 2019 καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι αυξημένος αφού θα υπολογιστεί με βάση την νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του ακινήτου που έχει δηλωθεί στο Ε9.
Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλλουν  τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019 ενώ όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου.
Σημειώνεται ότι για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.
Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται περισσότεροι από 260.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40%  ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς το 30% έως 40% των απωλειών θα συμψηφισθεί με το φόρο ακινήτων.
Μικρότερος ΕΝΦΙΑ θα προκύψει και για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:
- 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
- 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
- 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχει μισό φόρο ή και πλήρη απαλλαγή.

Έκπτωση 50% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:
1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις  85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από το φόρο θα έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Ειδικές εκπτώσεις που φθάνουν και το 100% ισχύουν για όσους έχουν στην κατοχή τους ημιτελή κτίσματα, βοηθητικού χώρου, κτίρια αγροτικής χρήσης αλλά για να τις εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητα  αυτά στο έντυπο Ε9.

Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1.  Αποθήκες – πισίνες
Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%.
Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά.
Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .

2. Ημιτελή κτίσματα
Φορολογούνται με έκπτωση 60%.
Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα.
Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοτάξιο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά.
Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

3. Κτίρια προ του 1930
Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.

4. Ειδικά κτίρια
Φορολογούνται με έκπτωση 50% (με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας). Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι: 1) οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων, 2) ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων, 3) εκπαιδευτηρίων, 4) αθλητικών εγκαταστάσεων, και 5) κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.

5. Κτίρια αγροτικής χρήσης
Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης