Έμπρακτη απόδειξη της στροφής της BP στις ΑΠΕ - Το μεγάλο deal με την Equinor έναντι 1,1 δισ. δολ.

Έμπρακτη απόδειξη της στροφής της BP στις ΑΠΕ - Το μεγάλο deal με την Equinor έναντι 1,1 δισ. δολ.
Νέες εξελίξεις στον στρατηγικό σχεδιασμό της BP

Η Equinor έχει συνάψει συμφωνία με την BP για την πώληση μεριδίου 50% στα υπεράκτια αιολικά έργα των ΗΠΑ Empire Wind και Beacon Wind έναντι 1,1 δισ. δολαρίων, με το εν λόγω deal να κλείνει στιος αρχές του 2021.

Η συγκεκριμένη συναλλαγή σηματοδοτεί επίσης την έναρξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών, αναζητώντας σημαντικές και περαιτέρω ευκαιρίες στην αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ.

Η BP δήλωσε ότι η συνεργασία, η οποία είναι η πρώτη αυτού του είδους στην υπεράκτια αιολική, είναι ένα "σημαντικό βήμα" προς τον στόχο της για την ανάπτυξη 50GW ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030. Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώιμο βήμα στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής μας και του άξονα μας για να γίνουμε πραγματικά μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αυξάνεται περίπου στο 20% ετησίως παγκοσμίως και αναγνωρίζεται ως βασικό μέρος της κάλυψης της παγκόσμιας ανάγκης για περιορισμό των εκπομπών. Η Equinor είναι ένας αναγνωρισμένος ηγέτης του κλάδου και αυτή η συνεργασία βασίζεται σε μια μακρά ιστορία μεταξύ των δύο εταιρειών μας».

Στη συνέχεια, μίλησε για το όραμα της εταιρείας να «καταστεί σημαντικός παίκτης στην αγορά των ΑΠΕ παγκοσμίως και να συμβάλλει στο γενικό καλό της ανθρωπότητας, που δεν περιλαμβάνει άνθρακα και εκπομπές».

Η πλευρά της Equinor και το σχέδιό της

Η Equinor έχει 100% συμφέρον τόσο στη μίσθωση Empire Wind, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, όσο και στη μίσθωση Beacon Wind, στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης.
Επίσης, θα παραμείνει ο διαχειριστής των έργων στις δύο μισθώσεις μέσω των φάσεων ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας με τα αιολικά πάρκα να εξίσου στελεχωμένα μετά από μια χρονική περίοδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor, Eldar Saetre, δήλωσε: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την BP που μοιράζονται την ισχυρή φιλοδοξία μας να αναπτυχθούμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η συνεργασία μας υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευση και των δύο εταιρειών να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και ο συνδυασμός των δυνατοτήτων μας θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια κερδοφόρα υπεράκτια αιολική επιχείρηση μαζί στις ΗΠΑ».

Η Equinor έχει ήδη περιγράψει σχέδια για αύξηση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 4-6GW έως το 2026 και 12-16GW έως το 2035, και πρόσφατα ανακοίνωσε την προσδοκία της να επιταχύνει αυτές τις φιλοδοξίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης