WindEurope: Στόχος το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται ως το 2050 από τα υπεράκτια αιολικά

WindEurope: Στόχος το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται ως το 2050 από τα υπεράκτια αιολικά
Η Ευρώπη θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

Στα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που έχει η τεχνολογία των πλωτών υπεράκτιων αιολικών στάθηκε ο επικεφαλής του συνδέσμου WindEurope, Giles Dickson μιλώντας σε συνέδριο στη Μασσαλία της Γαλλίας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι: «Εάν η Ευρώπη εφαρμόσει τις σωστές πολιτικές, οι υψηλότεροι όγκοι παραγωγής πλωτών στροβίλων θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος του πλωτού υπεράκτιου ανέμου στα 40-60 € / MWh ως το 2030.  Η περίοδος της επίδειξης τελείωσε. Τα πλωτά αιολικά είναι έτοιμα να αναβαθμιστούν. Η συμβολή των ευρωπαϊκών χωρών στα εθνικά τους ενεργειακά και κλιματικά σχέδια δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον για πλωτά αιολικά. Τα ΕΣΕΚ παρέχουν ορατότητα για μελλοντικά σχέδια και θα ξεκλειδώσουν νέες επενδύσεις. Ο κλάδος είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή».

Η πρωτιά της Ευρώπης

Με το έργο Hywind 30 MW στη Σκωτία και το έργο WindFloat Atlantic 24 MW στην Πορτογαλία, η Ευρώπη θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στον συγκεκριμένο τομέα ενώ τουλάχιστον επτά χώρες έχουν σχέδια να εγκαταστήσουν τέτοιες μονάδες στην επόμενη δεκαετία. Νέα σχέδια προγραμματίζονται στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Παράλληλα, η Ευρώπη επιθυμεί το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται ως το 2050 από τα υπεράκτια αιολικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 330 MW πλωτών αιολικών μπορούν να εγκατασταθούν ως το 2022 και έως 7 GW ως το 2030 ενώ με ορίζοντα το 2050 η ποσότητα μπορεί να φτάσει τα 150 GW ή το 1/3 του συνόλου των υπεράκτιων αιολικών.

Στη συνέχεια, ο Dickson επισήμανε στους αντιπροσώπους. Ότι στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης, τα υπεράκτια αιολικά είναι μια βασική πηγή για μεγάλες ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας

«Τα πακέτα ανάκαμψης της Ευρώπης και τα κονδύλια που προορίζονται για πράσινες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ισχυρής και μελλοντικής προσανατολισμένης βιομηχανίας. Οι επόμενοι μήνες μπορεί να είναι καθοριστικοί για την υπεράκτια αιολική ενέργεια» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης