Τελευταία Νέα

Προς κατάργηση η χρέωση των προμηθευτών βάσει του ΜΜΚΘΣΣ

Προς κατάργηση η χρέωση των προμηθευτών βάσει του ΜΜΚΘΣΣ
Σύμφωνα με ενημέρωση φορέων της αγοράς από το ΥΠΕΝ, το υπουργείο θεωρεί τη χρέωση ασύμβατη με το Target Model
Σε κατάργηση της χρέωσης των προμηθευτών βάσει Mεσοσταθμικού Mεταβλητού Kόστους των Θερμικών Συμβατικών Σταθμών (ΜΜΚΘΣΣ) σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση φορέων της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση πηγές της αγοράς, άποψη του ΥΠΕΝ είναι πως η εν λόγω χρέωση είναι ασύμβατη με το Target Model, και επομένως θα πρέπει να καταργηθεί με τη μετάβαση στο νέο μοντέλο χονδρεμπορικών αγορών. Μάλιστα, πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα η σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενόψει της επικείμενης «πρεμιέρας» του Target Model την 1η Νοεμβρίου, συμπεριλαμβάνοντάς την σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση των προμηθευτών βάσει του ΜΜΚΘΣΣ αποτελεί εισροή στον ΕΛΑΠΕ υπέρ των ΑΠΕ, και θεσπίσθηκε με τη λογική ότι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά μειώνει την ΟΤΣ.

Κατά συνέπεια, εάν η (ωριαία) ΟΤΣ είναι μικρότερη του μεσοσταθμικού μεταβλητού κόστους των υπό φόρτιση θερμικών μονάδων την αντίστοιχη Περίοδο Κατανομής (ώρα), τότε ενεργοποιείται αυτή η πρόσθετη συνιστώσα (το ΜΜΚΘΣΣ), από σχετικό λογαριασμό προσαύξησης (uplift) προς τους προμηθευτές, έτσι ώστε η ελάχιστη εισροή (floor) προς τον Ειδικό Λογαριασμό από τις συνιστώσες του ΗΕΠ και του ΜΜΚΘΣΣ να είναι ίση με το μεσοσταθμικό μεταβλητό κόστος των υπό φόρτιση θερμικών μονάδων στην αντίστοιχη ώρα.

Κάλυψη από τις Εγγυήσεις Προέλευσης και την Αγορά Εξισορρόπησης

Όσον αφορά το «κενό» που θα δημιουργηθεί στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, πρόθεση του υπουργείου είναι να καλυφθεί κατ΄ αρχάς από τις Εγγυήσεις Προέλευσης του ΔΑΠΕΕΠ. Στην αντικατάστασή του, θα συμβάλουν επίσης τα ποσά που θα καταβάλλονται στους παραγωγούς από την Αγορά Εξισορρόπησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των φορέων ΑΠΕ έχουν υποστηρίξει πως η χρέωση μέσω του ΜΜΚΘΣΣ θα πρέπει να διατηρηθεί και στο νέο μοντέλο χονδρεμπορικών αγορών, καθώς εκτιμούν πως είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ και για την ορθολογική και δίκαιη ενσωμάτωση και συμμετοχή των ΑΠΕ στο Target Model.

Μάλιστα, σε σχετική επιστολή τους προς το ΥΠΕΝ τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ΕΛΕΑΒΙΟΜ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, ΕΣΜΥΕ, ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, επισήμαιναν ότι η αυξημένη επιβάρυνση των προμηθευτών από το ΜΜΚΘΣΣ δεν οφείλεται στην έγχυση των ΑΠΕ, οι οποίες στην προσφορά τους ενσωματώνουν ορθά το μεταβλητό κόστος παραγωγής τους, αλλά στο γεγονός ότι στην ίδια αυτή αγορά εντάσσονται, στο τεχνικό τους ελάχιστο, οι ακριβές και μη αποδοτικές λιγνιτικές μονάδες της δεσπόζουσας επιχείρησης, εξαιτίας του υψηλού κόστους αποσυγχρονισμού τους.

«Κύριο, επομένως, μέλημα όλων των συμμετεχόντων στην εγχώρια αγορά θα πρέπει να είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό, και η λειτουργία του target model ‐με επαρκή ρευστότητα και υγιή ανταγωνισμό‐ να εξορθολογήσει τα μεσοσταθμικά κόστη παραγωγής των θερμικών μονάδων. Αυτή είναι η λύση για να μειωθεί πραγματικά το ΜΜΚΘΣΣ, και όχι το να καταργηθεί ως έσοδο από τον ΕΛΑΠΕ», τόνιζαν χαρακτηριστικά.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης