Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στην Κύπρο την Τετάρτη 16/9 ο Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Στην Κύπρο την Τετάρτη 16/9 ο Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Θα είναι ευκαιρία για την κυπριακή κυβέρνηση να μάθει για τις προθέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες

Η απόφαση της Τουρκίας να ελλιμενίσει το Ορούτς Ρέις έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα δύσκολο παζλ σ’ ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απομάκρυνση του ερευνητικού σκάφους, όπως το σημειώνουν Λευκωσία και Αθήνα, είναι μια πράξη που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, αμφότερες, Κύπρος και Ελλάδα, περιμένουν να δουν εάν η συγκεκριμένη ενέργεια των Τούρκων γίνεται γιατί θέλουν να πάνε σε διάλογο ή εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής. Από την άλλη, η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις δεν λύνει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι τουρκικές έκνομες ενέργειες συνεχίζονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

Η επίσκεψη, την ερχόμενη Τετάρτη, στη Λευκωσία του Σαρλ Μισέλ αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θα είναι ευκαιρία για την κυπριακή κυβέρνηση να μάθει για τις προθέσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Πριν από τη Λευκωσία ο Σαρλ Μισέλ θα πάει στην Αθήνα όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Γερμανία, η οποία προβαίνει στις δικές της κινήσεις στο παρασκήνιο προκειμένου να αποτρέψει μέτρα κατά της Τουρκίας, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο τις προθέσεις.
Η Λευκωσία σε κάθε περίπτωση θα υπενθυμίσει προς τους συνομιλητές της ότι η απόσυρση του Ορούτς Ρέις μπορεί να βοηθά στη μη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τομεακές κυρώσεις, πλην όμως στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχει πολιτική απόφαση για μέτρα. Η κυπριακή πλευρά είχε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, που περιλήφθηκαν στο έγγραφο Μπορέλ και αφορούν τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι εμφανές και από τις χθεσινές δηλώσεις στην Τουρκία, ότι η Άγκυρα στοχεύει να πάρει το διάλογο με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (όπου θα μιλούν επί ίσοις όροις). Κίνηση που διαχωρίζει τις τουρκικές ενέργειες σε σχέση με την Ελλάδα και τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Αθήνα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει και συνέχεια στην τουρκική κίνηση, την οποία χαρακτήρισε ως θετική.  

Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης