Πετρέλαιο

H εκτίμηση της Citigroup για επιστροφή της τιμής πετρελαίου στα 60 δολ/βαρέλι στα τέλη του 2021

H εκτίμηση της Citigroup για επιστροφή της τιμής πετρελαίου στα 60 δολ/βαρέλι στα τέλη του 2021
Ο ρυθμός με τον οποίο συρρικνώνονται αυτά τα αποθέματα φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τη Citi

Την εκτίμησή της για επιστροφή των τιμών πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, πριν από το τέλος του 2021 έκανε η Citigroup Inc, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Bloomberg.

«Είμαστε σίγουρα αισιόδοξοι. Στην βασική μας υπόθεση, οι τιμές ανεβαίνουν επειδή οι αγορές ισορροπούν» και οι τεράστιες απογραφές καταρτίζονται», δήλωσε ο Ed Morse, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας για τα βασικά προϊόντα στο Citi, σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου S&P Global Platts Asia Pacific Petroleum.

Ο ρυθμός με τον οποίο συρρικνώνονται αυτά τα αποθέματα φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο κορονοϊός επιμένει και η συμμαχία OPEC+ επιστρέφει βαρέλια στην αγορά. Αυτό έχει ρίξει την τιμή του brent 12% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Παράλληλα, θα χρειαστεί έως τα τέλη του 2021 για να επιστρέψει η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου στο επίπεδο των 101 εκατομμυρίων βαρελιών το 2019 λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσε ο Morse. Η Citi βλέπει τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent, το οποίο διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, με την τιμή να φτάνει στα 55 δολάρια το 2021, πριν φτάσει στα 60 δολ. στα τέλη του έτους. Ο WTI θα έχει ανακάμψει στα 58 δολάρια έως τότε.

Τι εκτιμά η Trafigura Group

Ο κολοσσός συναλλαγών εμπορευμάτων Trafigura Group, ωστόσο, αναμένει ότι τα αποθέματα αργού θα αυξηθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους εξαιτίας της υποτονικής ζήτησης, με την αγορά "να δείχνει χειρότερη σε λίγους μήνες από σήμερα". Αυτό έρχεται κόντρα στην πρόβλεψη της Citi για άνοδο του brent και διαμόρφωση της τιμής του κατά μέσο όρο στα 48 δολάρια στο δ' τρίμηνο.

Η επιστροφή του brent στα 60 δολάρια θα είναι, ωστόσο, βραχυπρόθεσμη, καθώς οι υψηλότερες τιμές θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής, είπε ο Morse. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης