Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Στο επίκεντρο η Αττική - Ποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί, σήμερα 15/9 οι αποφάσεις

Κορωνοϊός: Στο επίκεντρο η Αττική  - Ποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί, σήμερα 15/9 οι αποφάσεις
Εντός του Σεπτεμβρίου έχει καταγραφεί το ένα τρίτο των περίπου 5.000 κρουσμάτων στην Αττική - Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι
Με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού σε αυτό το δεύτερο κύμα που είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούλιο, οι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται μια σειρά νέων μέτρων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποφευχθεί μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Η Αττική εδώ και τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες είναι η περιοχή που πλήττεται ολοένα και πιο σφοδρά από τον ιό.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 μολύνσεις στην Αττική, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο έχει αναφερθεί εντός του Σεπτεμβρίου, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνει πως οι μολύνσεις αυξήθηκαν με την επιστροφή των εκδρομέων.
Απόρροια των αυξημένων αυτών κρουσμάτων, είναι ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία – νοσηλεύονται περισσότεροι από 500 – και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού, οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί μια σειρά μέτρων έτσι ώστε να ανασχεθεί η διασπορά του ιού, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη 15/9 κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά προβλέπουν την παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του κλεισίματος των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις και τον περιορισμό του αριθμού των πελατών στα τραπεζοκαθίσματα.
Παράλληλα προβλέπεται η αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων και η αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική ενώ μελετώνται προτάσεις για το πώς θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους όπως οι λαϊκές όπου εκεί συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξουν ειδικότερα μέτρα για πιο αραιή τοποθέτηση των πάγκων.
Τέλος εξετάζεται και το μέτρο για ακόμα πιο αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε σημεία όπου συγκεντρώνονται πολίτες και μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, ενώ εξετάζεται και η επιβολή του κυλιόμενου ωραρίου εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξουν τοπικά lockdown, αλλά τα μέτρα θα έχουν ισχύ σε όλη την Αττική.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Οριζόντια σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τη θέση ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι οριζόντια για όλη την Αττική και δεν θα αφορούν συγκεκριμένους δήμους διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Σύψας είπε πως τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.
«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού.
Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία.
Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά για περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.
«Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών.
Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος.
Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις.
Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν» τόνισε ο κ.Σύψας.

Βατόπουλος: Καμπανάκι η αύξηση των διασωληνώσεων στην Αττική

Τη σοβαρή κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη η Αττική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η αύξηση των διασωληνώσεων αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση ότι ενδεχομένως να πηγαίνουμε προς μια μεγάλη αύξηση.
«Έχουμε μπροστά μας ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο ελπίζω να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ. Βατόπουλος αναφορικά με τον κορωνοϊό, ο οποίος αναφέρθηκε στο «μείζον πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως της αύξησης των διασωληνώσεων».
Ανέφερε ως παράδειγμα όσα συνέβησαν με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ισραήλ, τόνισε πως η αύξηση των διασωληνώσεων είναι ένα καμπανάκι ότι ίσως πηγαίνουμε προς μεγάλη αύξηση και επέμεινε στο θέμα της τήρησης των αποστάσεων για να μην μεταδίδεται ο ιός.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που έχουν εισηγηθεί οι επιστήμονες για την Αττική, ο κ.Βατόπουλος είπε ότι έχουν γίνει προτάσεις από τους ειδικούς που αφορούν στη χρήση μασκών όπως επίσης σε νέους περιορισμούς για τις εκδηλώσεις.
«Η μάσκα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην γίνεται διασπορά του ιού και δεν επηρεάζει τόσο την καθημερινότητά μας, συνεπώς πρέπει να είναι πρωταρχικό στη φαρέτρα μας εναντίον του κορωνοϊού» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ότι έγινε μια καλή αρχή.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Η μάσκα είναι πλέον η ασφάλεια μας απέναντι στον κορωνοϊό

Τη θέση ότι η μάσκα είναι πλέον η ασφάλεια μας απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η γενικευμένη χρήση της, εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς.
Σε δηλώσεις της στο Mega και ερωτηθείσα για το περιστατικό με τον θετικό στον ιό Αφγανό που το έσκασε από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλευόταν, η κα.Παγώνη υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό δεν προκαλεί καμία εντύπωση, τονίζοντας ότι είτε ο άνδρας ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη και τη μεταφορά του σε δομή φιλοξενίας είτε δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
«Όπως και να ‘χει, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση, μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων με αυτό το ρυθμό θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες», τόνισε η κα. Παγώνη.
Σχετικά με την καθολική χρήση μάσκας, η κα.Παγώνη υποστήριξε πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς του κορωνοϊού, τότε η γενικευμένη χρήση μάσκας θα γίνει απαραίτητη.
«Η μάσκα είναι πλέον είναι η ασφάλειά μας», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας αναφερόμενη σε αυτούς που αρνούνται τη χρήση της πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ, είναι η ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές του και το περιβάλλον τους».
Τέλος, υποστήριξε πως έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή και πως οι προσωπικές απόψεις του καθενός δεν είναι επιστημονικές.

Στους 312 οι νεκροί

Στους 312 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν ένας 60χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ένας 83χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο Λαϊκό νοσοκομείο.
Χθες 14/9 ανακοινώθηκαν 180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.420, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
Image
Από αυτά, 2.419 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.789 (43,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Στους 59 οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Οι 12 (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Από τους 312 θανάτους, οι 112 (36,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Κικίλιας (υπ.Υγείας) για κορωνοϊό: Δεν πιεζόμαστε με τις ΜΕΘ – Πρόκληση το φθινόπωρο και ο χειμώνας

Πρόκληση χαρακτήρισε τους φθινοπωρικούς και τους χειμερινούς μήνες σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πίεση στις ΜΕΘ.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open και αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ.Κικίλιας είπε ότι η Ελλάδα κινείται σε καλά επίπεδα συγκριτικά με τις άλλες.
«Είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά.
Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Έχουμε δημιουργήσει task force.
Ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα ή όχι, ο υπεύθυνος θα επικοινωνεί με την περιφερειακή εκπαίδευση και μετά με την task force.
Η υγεία των παιδιών είναι το πρώτο μέλημά μας» υπογράμμισε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού αναφέροντας ότι «η χώρα μας είναι 124η σε κρούσματα και 111η σε θανάτους».
«Έχουμε πάει πολύ καλά μέχρι τώρα.
Είναι ομαδική η προσπάθεια.
Δεν λείπει το οργανωμένο κράτος από την προσπάθεια.
Είναι μία πρόκληση το φθινόπωρο και ο χειμώνας» επεσήμανε ο υπ.Υγείας, τονίζοντας ότι προτεραιότητα στα τεστ δίνεται σε όσους έχουν συμπτώματα.
«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική.
Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.
Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.
Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης