Πετρέλαιο

Η κατάρρευση της Exxon Mobil - Οι άστοχες επιλογές και το «στοίχημα» της επόμενης μέρας που αγνοεί

Η κατάρρευση της Exxon Mobil - Οι άστοχες επιλογές και το «στοίχημα» της επόμενης μέρας που αγνοεί
Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα δύο διαδοχικές τριμηνιαίες απώλειες για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια

Μόλις πριν από επτά χρόνια, η Exxon Mobil ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Από τότε έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας της, με το ανώτατο όριο αγοράς της να είναι περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με εκτενές αφιέρωμα της Wall Street Journal, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Exxon θα χάσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σε σύγκριση με τα κέρδη των 46 δισ. δολ. το 2008, που αποτελούσε ρεκόρ για αμερικανική εταιρεία. Η διαγραφή της εταιρείας από το Dow Jones στα τέλη Αυγούστου, σηματοδότησε ένα ορόσημο στην παρακμή της.

Στην καρδιά του προβλήματος

Η Exxon διπλασίασε τις επενδύσεις της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Εν αντιθέσει με τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι έχουν αρχίσει να στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πριν από δύο χρόνια, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Darren Woods παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να δαπανήσει 230 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντλήσει επιπλέον ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα έως το 2025.
Μέχρι στιγμής, η παραγωγή έχει αυξηθεί ελαφρά από το 2018 και η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα δύο διαδοχικές τριμηνιαίες απώλειες για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια.

Αντίπαλοι, όπως η Shell και η BP έχουν επίσης αρχίσει να επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον Μάρτιο, ο Woods απέρριψε στόχους που τέθηκαν από αυτές τις εταιρείες και άλλους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ως «διαγωνισμό εντυπώσεων».

kle

Η Exxon πιστεύει ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός στον κόσμο θα χρειαστεί ορυκτά καύσιμα για τις επόμενες δεκαετίες και ότι το στοίχημα της εταιρείας για επιπλέον παραγωγή θα αποφέρει κέρδη μακροπρόθεσμα. Η ζήτηση πετρελαίου έχει σταματήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, λέει ότι επενδύει σε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συλλαμβάνουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα ή μειώνουν τις εκπομπές μεθανίου, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων των ορυκτών καυσίμων στο κλίμα.

«Το χαρτοφυλάκιό μας είναι το ισχυρότερο που υπήρξε σε περισσότερες από δύο δεκαετίες και η εστίασή μας παραμένει στη δημιουργία αξίας μετόχων ικανοποιώντας υπεύθυνα τις ενεργειακές ανάγκες του κόσμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon Casey Norton.

Η εταιρεία Irving, Texas, έχασε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή 30% από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του τρέχοντος έτους και επιβράδυνε έργα από το Δυτικό Τέξας στην Αφρική. Τα μερίσματα είναι ένας λόγος που οι επενδυτές κολλάνε με τις εταιρείες πετρελαίου. Η Exxon έπρεπε να αναλάβει το χρέος για να καλύψει τις μεγάλες πληρωμές της και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι ενδέχεται να μην είναι βιώσιμες.

Το μέλλον της Exxon και της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στο σύνολό της

Ενώ άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου έχουν ανακοινώσει περισσότερες από 35.000 απολύσεις, η Exxon μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει καμία. Η Exxon αναστέλλει αντίστοιχες συνεισφορές στα προγράμματα συνταξιοδότησης υπαλλήλων των Η.Π.Α. από τον Οκτώβριο και διενεργεί επανεξέταση εργατικού δυναμικού που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις.

Κακές επιλογές bet

Η Exxon αγωνίστηκε για μια περίοδο σχετικά χαμηλών τιμών πετρελαίου για χρόνια λόγω της αφθονίας πετρελαίου και φυσικού αερίου που εξαπέλυσαν οι αμερικανοί frackers. O προκάτοχος του κ. Woods, Rex Tillerson, στοιχηματίζει μεγάλα σε έργα σε όλο τον κόσμο που κατά κύριο λόγο δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

Μεταξύ του 2009 και του 2019, η Exxon δαπάνησε 261 δισεκατομμύρια δολάρια για κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παρέμεινε σταθερή και πρόσθεσε 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Evercore ISI.

tio

Για να μπει στην επιχείρηση σχιστόλιθου, η Exxon αγόρασε την XTO Energy Inc. για περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν υψηλότερες από αυτές που θα ήταν για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας. Μεγάλες και ριψοκίνδυνες επενδύσεις στη ρωσική Αρκτική δεν έχουν πάει όπως είχε προγραμματιστεί.

Ακόμα και πριν από την πανδημία, ορισμένα από τα αναπτυξιακά σχέδια της Exxon στο Τέξας θεωρήθηκαν μη ρεαλιστικά από ορισμένους εργαζόμενους, σύμφωνα με τους σημερινούς και πρώην υπαλλήλους. Στο ίδιο επίπεδο, τον Μάρτιο του 2019 η Exxon δήλωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη Permian σε 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ήδη από το 2024, από τις προηγούμενες εκτιμήσεις των 600.000 έως το 2025. Ωστόσο, το προσωπικό, στο οποίο ανατέθηκε το έργο θεώρησε ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξο αυτό σενάριο.

Ορυκτά καύσιμα

Ενώ αντίπαλοι όπως η Shell και η BP έχουν αρχίσει να αντισταθμίζουν τα στοιχήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Exxon παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αφοσιωμένη στα ορυκτά καύσιμα. «Η ExxonMobil είναι παγκόσμιος ηγέτης στη δέσμευση άνθρακα», δήλωσε η εταιρεία.Ο Woods είπε ότι η Exxon επενδύει σε πρωτοποριακή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης