Πετρέλαιο

Η Petrobras συνεχίζει τις πετρελαϊκές συναλλαγές με Vitol, Trafigura και Glencore

Η Petrobras συνεχίζει τις πετρελαϊκές συναλλαγές με Vitol, Trafigura και Glencore
Η Βραζιλιάνικη εταιρεία έχει προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης διαπραγμάτευσης
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras έχει άρει την απαγόρευση της διαπραγμάτευσης με μεγάλους traders εμπορευμάτων Vitol, Trafigura και Glencore, από τότε που οι Βραζιλιάνοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν έρευνα για δωροδοκία το 2018, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters.

«Μετά από μια προσωρινή περίοδο αναστολής με τις εταιρείες που αναφέρθηκαν, η εταιρεία ξεκίνησε εκ νέου την επιχείρηση μετά την υιοθέτηση μιας σειράς συγκεκριμένων μέτρων που αποσκοπούσαν στην αύξηση της ασφάλειας στην εμπορική σχέση», ανέφερε ηPetrobras σε δήλωσή της στο Reuters.

Οι Βραζιλιάνοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 ότι ερευνούσαν τις τρεις μεγάλες εταιρείες εμπορίας ενέργειας, μαζί με ορισμένες μικρότερες, για την καταβολή τουλάχιστον 31 εκατομμυρίων δολαρίων σε δωροδοκίες σε υπαλλήλους της Petrobras με αντάλλαγμα συμφωνίες πετρελαίου.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο κορυφαίος ορείχαλκος στις εταιρείες γνώριζε πλήρως το φερόμενο σχέδιο δωροδοκίας.

Η Petrobras σε ανακοίνωσή της της αργά τη Δευτέρα ανέφερε ότι είχε τυποποιήσει και βελτιώσει την παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων από κλήσεις σε μηνύματα, καθιέρωσε τις διαδικασίες «Γνωρίστε τον πελάτη σας» και διενήργησε ελέγχους ακεραιότητας των εμπόρων της, μεταξύ άλλων μέτρων.

Πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα είπε ότι η αναστολή είχε αρθεί πριν από περίπου τρεις μήνες.

Αφού οι Βραζιλιάνοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την έρευνά τους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε τη δική του έρευνα και οι ελβετικές αρχές έψαξαν τα γραφεία των εμπορικών εταιρειών στη Γενεύη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, κατόπιν αιτήματος της Βραζιλίας.

Vitol και Trafigura έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι έχουν «πολιτική μηδενικής ανοχής σε σχέση με τη δωροδοκία και τη διαφθορά». ΗΟ Vitol είχε ανακοινώσει ότι συνεργάζεται με αρχές. Η Glencore είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ηθική και τη συμμόρφωση και συνεργάζεται με τις αρχές.

Η Trafigura ισχυρίσθηκε ότι «η τρέχουσα διοίκηση της Trafigura γνώριζε ότι οι πληρωμές της θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση ακατάλληλων πληρωμών σε υπαλλήλους της Petrobras δεν είναι σωστή».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης