Ηλεκτρισμός

Φθηνότερη σε όλη την Ευρώπη σήμερα (16/9) η ελληνική αγορά ρεύματος

Φθηνότερη σε όλη την Ευρώπη σήμερα (16/9) η ελληνική αγορά ρεύματος
Η Οριακή Τιμή Συστήματος θα διαμορφωθεί σήμερα σε 48,04 ευρώ/MWh, μικρότερη από όλα τα κράτη-μέλη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σημερινή ημέρα (16/9) στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Οριακή Τιμή του Συστήματος, δηλαδή η χονδρική τιμή του ρεύματος όπως διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ), είναι η φθηνότερη σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα σήμερα Τετάρτη (16/9) διαμορφώνεται σε 48,04 ευρώ/MWh, ενώ στις δυο αγορές με τις οποίες η Ελλάδα συνδέεται δηλαδή την Ιταλία και τη Βουλγαρία η τιμή διαμορφώνεται σε 59,52 ευρώ/MWh και 58,44 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Η υψηλότερη τιμή όλης της Ευρώπης, καταγράφεται στην Πολωνία και είναι 61,81 ευρώ/MWh, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η τιμή και στη Γαλλία όπου είναι στα 57,83 ευρώ/MWh. Στα 57,1 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η χονδρική τιμή του ρεύματος στη Σλοβενία και την Κροατία, ενώ στην Αυστρία είναι στα 55,92 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία στα 54,97 ευρώ/MWh.

Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία

Πάνω από τα 53 ευρώ/MWh διαμορφώνεται επίσης η τιμή στη Γερμανία, την Τσεχία, το Βέλγιο και τη Σερβία, ενώ σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ιβηρικής η τιμή είναι στα 51,05 ευρώ/MWh για την Ισπανία και στα 50,81 ευρώ/MWh για Πορτογαλία.

Όπως φαίνεται οι υψηλές τιμές στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της ξηρασίας που μάλιστα έχουν ως αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας.

Η ελληνική αγορά η οποία σύμφωνα με τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης, στην παρούσα συγκυρία η ζήτηση είναι μάλλον χαμηλή στις 144 GWh κυρίως λόγω των ήπιων θερμοκρασιών. Το peak της ζήτησης είναι στα 6,9 GW ενώ σχεδόν το μισό της ζήτησης συγκεκριμένα το 45% καλύπτεται από ΑΠΕ με δεδομένη την υψηλή ηλιοφάνεια και τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Εξαιρετικά μειωμένες εισαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ καλύπτουν το 17% της ζήτησης και ορίζουν την τιμή για 13 ώρες στα 42,4 ευρώ/MWh, οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτικών εταιριών καλύπτουν το 32% της ζήτησης, αλλά ορίζουν την τιμή μόνο για μια ώρα στα 57.8 ευρώ/MWh.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι εισαγωγές είναι εξαιρετικά μειωμένες καλύπτοντας μόλις το 1% της ζήτησης, και ορίζοντας την τιμή για δυο ώρες στα 54.4 ευρώ/MWh. Αντίθετα υψηλές είναι οι εξαγωγές προς Ιταλία και Αλβανία λόγω σημαντικής διαφοράς τιμής που επιτρέπει σημαντικά έσοδα στους traders.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης