Φυσικό Αέριο

Η Ρωσία έτοιμη να συνεχίσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

Η Ρωσία έτοιμη να συνεχίσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2
Ρωσικό πλοίο ταξιδεύει για τη βάση εφοδιασμού Nord Stream 2 στη Γερμανία
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει με το έργο αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρά την αυξανόμενη πίεση από τη Δύση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία την Τετάρτη 16/9/2020 ένα ρωσικό πλοίο ταξιδεύει για τη βάση εφοδιασμού του έργου στη Γερμανία.

Τα σχέδια της Ρωσίας για έναν δεύτερο αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα αντιμετώπισαν επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η φερόμενη δηλητηρίαση του Alexei Navalny, ενός διακεκριμένου επικριτή του Κρεμλίνου, ενίσχυσε τις πιέσεις από δυτικούς πολιτικούς να μπλοκάρουν το έργο.

Το Ivan Sidorenko αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για το γερμανικό λιμάνι Mukran, όπου αποθηκεύονται σωλήνες για τον Nord Stream 2, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης του πλοίου από το Refinitiv Eikon.

Θα προμηθεύσει σωλήνες για να επιτρέψει σε ένα άλλο ρωσικό πλοίο, το Akademik Cherskiy, να ολοκληρώσει την τοποθέτηση του αγωγού, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές της.
Το Akademik Cherskiy είναι τώρα αγκυροβολημένο στο Mukran, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen δήλωσε σχετικά με τον Navalny ότι η Ρωσία επιδιώκει συστηματικά να εξαλείψει τους αντιπάλους.

Ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 θα συμβάλει στη βελτίωση των τεταμένων δεσμών ΕΕ-Ρωσίας, είπε.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin εκπρόσωπος Dmitry Peskov δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι το έργο δεν πρέπει να συνδέεται με την υπόθεση Navalny.
«Αυτό είναι ένα εμπορικό έργο που είναι απολύτως σύμφωνο με τα συμφέροντα τόσο της Ρωσίας όσο και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως της Γερμανίας», είπε.

Ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Gerhard Schroeder είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της Nord Stream και γερμανικές εταιρείες και άλλες συνεργάστηκαν με την Gazprom στο έργο.

Στους αντιπάλους του έργου περιλαμβάνονται η Πολωνία, καθώς θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία για την ενέργεια, ενώ υπονομεύει την Ουκρανία ως κράτος διέλευσης για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το Nord Stream 2 έχει σχεδιαστεί για την εξαγωγή 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως, ή περίπου το ένα τρίτο των προγραμματισμένων προμηθειών φυσικού αερίου της Gazprom για το τρέχον έτος.

Διακόπηκε τον Δεκέμβριο καθώς η εταιρεία τοποθέτησης σωλήνων η ελβετιοολλανδική Allseas ανέστειλε τις δραστηριότητές της λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ που στοχεύουν εταιρείες που παρέχουν σκάφη που τοποθετούν τους σωλήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης