Φυσικό Αέριο

Die Zeit: Η Γερμανία προσφέρθηκε να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς LNG για να αποτρέψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τον Nord Stream 2

Die Zeit: Η Γερμανία προσφέρθηκε να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς LNG για να αποτρέψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τον Nord Stream 2
Χρηματοδότηση έως και 1 δισ. ευρώ πρότεινε ο Scholz στο Mnuchin
Το Βερολίνο προσφέρθηκε να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να προσπαθήσει να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό Nord Stream 2, λόγω του ότι θα φέρει αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Zeit την Τετάρτη 16/9/2020 .

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz υπέβαλε την πρόταση σε επιστολή στις 7 Αυγούστου προτού η Ουάσιγκτον επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας, παγώνοντας αποτελεσματικά την κατασκευή του έως ότου η Ρωσία να φέρει τα δικά της σκάφη για να αντικαταστήσει τους ευρωπαίους εργολάβους.
Σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες εκθέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στον αγωγό, καθώς υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα στερήσει έσοδα από τα κράτη διέλευσης, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πλούσιες σε εγχώρια ενέργεια ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου, επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν τις εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της οποίας η βιομηχανική δύναμη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, κυρίως από τη Ρωσία.

Γερμανοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Scholz, δήλωσαν ότι αυτό ήταν το κίνητρο για την αντίθεση της Ουάσινγκτον στον αγωγό.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, την οποία επικαλείται ο Die Zeit, ο Scholz υποσχέθηκε να παρέχει έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδότηση για την κατασκευή τερματικών LNG εάν η Ουάσινγκτον συμφωνήσει να μην επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες.

Οι τερματικοί σταθμοί LNG πρόκειται να κατασκευαστούν σε δύο τοποθεσίες στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας.

«Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν την ανέγερση της κατασκευής και λειτουργίας του Nord Stream 2», ανέφερε η Die Zeit στην επιστολή. «Οι ΗΠΑ δεν θα ασκήσουν το νομικό πεδίο για κυρώσεις».

Η πρόταση υποβλήθηκε πριν από την υποτιθέμενη δηλητηρίαση τον περασμένο μήνα του, Alexei Navalny, ο οποίος τώρα αναρρώνει σε νοσοκομείο του Βερολίνου, κάτι το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες εγκλήσεις, μεταξύ άλλων από τους συντηρητικούς της καγκελάριου Merkel, προκειμένου η Γερμανία να σταματήσει το εμβληματικό ενεργειακό έργο της Ρωσίας.

Οι Γερμανοί φαίνεται να είναι διχασμένοι για τα πλεονεκτήματα του τερματισμού του έργου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Civey, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (54,9%) αντιτίθενται στο τέλος του, παρόλο που ένας παρόμοιος αριθμός έχει επίσης αρνητική άποψη για τη ρωσική κυβέρνηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης