Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Ενδιαφέρον της Β. Μακεδονίας για συμμετοχή στο FSRU της Αλεξανδρούπολης

Ενδιαφέρον της Β. Μακεδονίας για συμμετοχή στο FSRU της Αλεξανδρούπολης
Ζάεφ και Χρ.Κοπελούζος είχαν συνάντηση τη Τρίτη (15/9) για να συζητήσουν την συμμετοχή της Β. Μακεδονίας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης

Το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στο έργο του FSRU της Αλεξανδρούπολης η Β. Μακεδονία συζητήθηκε την Τρίτη (15/9) σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Όπως αναφέρεται, ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Κοπελούζου, Χρήστο Κοπελούζο για να συζητήσουν το επίμαχο αυτό θέμα.

Σημειώνεται ότι η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Στο εν λόγω έργο πέραν του Ομίλου Κοπελούζου, συμμετέχουν σήμερα με ποσοστά 20%, η Gaslog (Π. Λιβανός), η ΔΕΠΑ και η Bulgartransgaz, ενώ έχει προαναγγελθεί και επίσημα η είσοδος του ΔΕΣΦΑ.

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI - Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

zc

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης