Πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ + πιέζει για πλήρη συμμόρφωση με τις περικοπές πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ + πιέζει για πλήρη συμμόρφωση με τις περικοπές πετρελαίου
Δεν είναι «πράξη φιλανθρωπίας» λέει ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, πίεσαν για καλύτερη συμμόρφωση με τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου την Πέμπτη 17/9/2020, με φόντο την πτώση των τιμών του αργού, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Ο ΟΠΕΚ +, προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες περιπτώσεις COVID-19 σε ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας παρά τις αρχικές ενδείξεις μείωσης των αποθεμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με αντίγραφο της τεχνικής επιτροπής του ομίλου που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη.
To Brent ενισχύεται 2,9%, στα 43,45 $ το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κερδίζει 2,37%, στα 41,11 δολάρια το βαρέλι.

Η ομάδα των μεγάλων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, είναι απίθανο να προτείνει αλλαγές στον τρέχοντα στόχο μείωσης της παραγωγής τους 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή περίπου το 8% της παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με τρεις πηγές του ΟΠΕΚ +.

Ωστόσο, θα πιέσουν χώρες με χαμηλή συμμόρφωση όπως το Ιράκ, η Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μειώσουν περισσότερα βαρέλια προκειμένου να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή και ενδεχομένως να παρατείνουν την περίοδο αποζημίωσης, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ +.

«Η πλήρης συμμόρφωση δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μας προσπάθειας για μεγιστοποίηση του ενδιαφέροντος και των κερδών κάθε μεμονωμένου μέλους αυτής της ομάδας », δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman στην κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης (JMMC), που κάθεται δίπλα στον υπουργό Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail bin Mohammed al-Mazroui.

Ο OPEC + μειώνει την παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017 για να βοηθήσει στη στήριξη των τιμών και να μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Οι περικοπές τους αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ 9,7 εκατομμυρίων bpd από το Μάιο έως τον Ιούλιο, μετά την πτώση της ζήτησης λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

Η τεχνική επιτροπή ανησυχεί επίσης για την αύξηση της σωρευτικής υπερπαραγωγής, η οποία έχει φτάσει τα 2,38 εκατομμύρια bpd από το Μάιο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ομάδα κάλεσε το Ιράκ και άλλους να αντλήσουν χαμηλότερη ποσόστωση από τον Σεπτέμβριο για να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Ο πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε την Πέμπτη ότι η περίοδος αποζημίωσης μπορεί να παραταθεί έως το τέλος του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης