Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα «Ηρακλής» προχωρά, εντός στόχου η μείωση των NPLs - Αλλάζουμε το ασφαλιστικό, ενισχύοντας το ελληνικό χρηματιστήριο

Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα «Ηρακλής» προχωρά, εντός στόχου η μείωση των NPLs - Αλλάζουμε το ασφαλιστικό, ενισχύοντας το ελληνικό χρηματιστήριο
«Φέτος θα δημοσιεύσουμε την πρότασή μας για τη μετάβαση στην επικουρική σύνταξη. Σε βάθος χρόνου αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς», είπε ο πρωθυπουργός
Αλλαγές στο ασφαλιστικό τομέα που θα ενισχύσουν την ελληνική κεφαλαιαγορά προανήγγειλε, με αφορμή το 15ο ετήσιο Greek Roadshow, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα για τη μείωση των NPLs στο μισό κινείται εντός στόχου.
Παράλληλα, επεσήμανε:
«Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πρόγραμμα Ηρακλής προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί, αναμένουμε τη συμμετοχή και των τεσσάρων τραπεζών έως το τέλος του 2020».
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, υποστήριξε πως προτεραιότητά μας είναι η υγεία των πολιτών.
«Πριν από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
Όταν ξέσπασε η κρίση αναλυτές ανά τον κόσμο έσπευσαν να ανακατατάξουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις των οικονομικών προβλέψεών τους.
Τα δεδομένα από το πρώτο μισό του έτους ήδη δείχνουν ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν βιαστικές και λανθασμένες, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επικουρικές συντάξεις σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του ελληνικού χρηματιστηρίου:
«Φέτος θα δημοσιεύσουμε την πρότασή μας για τη μετάβαση στην επικουρική σύνταξη από ένα σύστημα καθορισμένων παροχών, προς ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα βασίζεται στις εισφορές κάθε ασφαλισμένου».
Σε βάθος χρόνου αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
«Τον Μάρτιο η Ελλάδα θα γιορτάσει τη συμπλήρωση 200 ετών από τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της. Τότε θα θέλω να μπορώ να κοιτάξω πίσω με υπερηφάνεια για το πώς η χώρα μου αντιμετώπισε αυτό το συμμετρικό παγκόσμιο σοκ. Παρακαλώ συμμεριστείτε το κι επενδύστε στο μέλλον της Ελλάδας.
Απολαύστε το υπόλοιπο Roadshow» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά το μήνυμα:

Είναι μεγάλη μου χαρά να σας απευθύνομαι σήμερα, με αφορμή το 15ο ετήσιο Greek Roadshow.
Φυσικά αυτό δεν είναι το συνηθισμένο πλαίσιο, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε.
Αλλά, παρά αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες που βλέπουμε μπροστά μας.
Πρωταρχικός στόχος μας, ως κυβέρνηση, είναι η προστασία της υγείας των πολιτών.
Σε αυτό το μέτωπο θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κατατάσσεται στην 111η θέση στον αριθμό των θανάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό.
Όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας κατέγραψε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων Covid τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ως απάντηση, η κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα, εντείνοντας τους περιορισμούς όπου χρειαζόταν.
Έως τώρα η πορεία μας είναι καλύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες.
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς στρέφουμε το βλέμμα προς την άνοιξη, οπότε περιμένουμε την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα μας παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα και προβλεψιμότητα.
Στο οικονομικό πεδίο, παρέχουμε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους την δημοσιονομική στήριξη που χρειάζονται ώστε να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, στην ετήσια ομιλία του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες, έκανα μία διακριτική πλην όμως σημαντική μετατόπιση στις οικονομικές πολιτικές μας.
Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρέχουμε επιχειρηματικά δάνεια όπου είναι αναγκαίο και να προστατεύουμε θέσεις εργασίας μέσω μέτρων προστασίας και άλλες παρόμοιες λύσεις.
Ωστόσο, πλέον κινούμαστε πέρα από την προστασία, προς περισσότερο αναπτυξιακή κατεύθυνση. .
Ανακοίνωσα τέσσερις σημαντικές πρωτοβουλίες:
Πρώτον, μείωση της τάξης του 7,5% στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι.
Δεύτερον, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.
Αμφότερα τα μέτρα αφορούν το 2021, αλλά έχουμε την πεποίθηση ότι θα βρούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να τα εκτείνουμε πέραν αυτού του ορίζοντα.
Οι φοροελαφρύνσεις αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Υπενθυμίζω ότι ήρθαμε στην εξουσία υποσχόμενοι σημαντική περικοπή της διαφοράς ανάμεσα σε μικτές και καθαρές αποδοχές και αυτό πράττουμε σήμερα.
Αυτά τα μέτρα, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή, καθιστούν πιο ελκυστική την Ελλάδα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, διευρύνουμε το μέτρο των υπεραποσβέσεων ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνον τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά επίσης επενδύσεις που κατευθύνονται προς πράσινες και ψηφιακές πρωτοβουλίες.
Τέλος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το λιγότερο σημαντικό, χτίζουμε μία γέφυρα για την τόνωση της απασχόλησης έως την άνοιξη.
Η κυβέρνηση θα καλύψει πλήρως, για έξι μήνες, τις ασφαλιστικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, προωθούμε επιθετικά την μεταρρυθμιστική ατζέντα μας.
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας έχει δοθεί στη δημοσιότητα, και προβλέπει για πρώτη φορά ένα ενιαίο πλαίσιο για την αναδιάρθρωση και την κήρυξη σε πτώχευση λόγω χρεών, φυσικών ή νομικών προσώπων.
Συνιστά επανάσταση για την Ελλάδα, τίποτα λιγότερο, απλοποιώντας και επιταχύνοντας διαδικασίες, προστατεύοντας τα δικαιώματα πιστωτών ενώ ταυτόχρονα, καθαρίζει το τοπίο από τις αποκαλούμενες “επιχειρήσεις-ζόμπι” και βοηθά στην σημαντική ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος της χώρας.
Το φθινόπωρο αναμένεται η δημοπρασία για το φάσμα 5G και η λειτουργία του κρατικού ταμείου που δημιουργείται για να υποστηρίξει υπηρεσίες 5G. Και επίσης συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθειά μας για την ψηφιοποίηση του κράτους και τη νομοθέτηση του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, σύντομα θα ξεκινήσουμε την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πρόγραμμα «Ηρακλής» προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί.
Αναμένουμε τη συμμετοχή και των τεσσάρων τραπεζών έως το τέλος του 2020 και το πρόγραμμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μισό, κινείται εντός στόχων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης