Ενέργεια

ΙΟΒΕ: Μοχλός οικονομικής ανάκαμψης οι επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές

ΙΟΒΕ: Μοχλός οικονομικής ανάκαμψης οι επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές
Σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το κόστος βιομηχανικού ρεύματος και οι τιμές εισαγωγής αερίου στην Ελλάδα
Οι επενδύσεις στην ενέργεια και τις υποδομές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας λόγω του εν δυνάμει μεγέθους και του υψηλού πολλαπλασιαστή τους, πολύ δε περισσότερο που πολλές από τις επενδύσεις αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μηνιαία μελέτη του ΙΟΒΕ για τις εξελίξεις στη βιομηχανία το Σεπτέμβριο του 2020. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη μιας σειρά μελετών για τη βιομηχανία που θα εκπονεί το Ίδρυμα σε μηνιαία βάση για λογαριασμό της Ελληνικής Παραγωγής.

Το ενεργειακό κόστος αποτελεί κεντρικό ζήτημα της συγκεκριμένης μελέτης η οποία επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα έχει σταθερά την υψηλότερη τιμή χονδρικής, φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μετά την πτώση που επέφερε στις τιμές στις τιμές η μείωση της ζήτησης λόγω lockdown σημειώνεται ανοδική πορεία σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα, ενώ τον Απρίλιο είχε πέσει κάτω από τα 30 ευρώ/MWh τον Ιούλιο ήταν 13 φορές υψηλότερη τιμή (41,7€/MWh) από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Nord Pool (3,2€/MWh)

Αντιστροφή της πτωτικής πορείας των δικαιωμάτων

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η τιμή του στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ακολούθησε τις πτωτικές τάσεις των βασικών αγορών στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2020, η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον 45% υψηλότερη σε σχέση με τη μέση spot τιμή στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας.

Παράλληλα αντιστράφηκε η πτωτική πορεία της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 διαγράφοντας σταθερή άνοδο από τον Μάρτιο 2020. Η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 τον Αύγουστο του 2020 διαμορφώθηκε στα 26,46 €/tCΟ2, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με τον Μάρτιο 2020.

Ανθεκτική στην κρίση η εγχώρια βιομηχανία

Πέραν των δεδομένων σε ό,τι αφορά τις τιμές η μελέτη του ΙΟΒΕ καταγράφει και τις προοπτικές νέων επενδύσεων σημειώνοντας κατ΄αρχήν ότι η βιομηχανία έδειξε αντοχές και προσαρμοστικότητα στην κρίση, καθώς και ότι σημαντικές βιομηχανικές επενδύσεις, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, ενισχύουν την παραγωγική βάση χωρίς να περιορίζονται σε δραστηριότητες ευάλωτες σε παγκόσμιους υφεσιακούς κύκλους.

Μάλιστα η μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων όπως η λειτουργία μονάδας που μειώνει το εμπορικό έλλειμμα καθώς υποκαθιστά κοστοβόρες εισαγωγές και δεν είναι άλλη από τη νέα μονάδα παραγωγής αλουμινίου του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα Οινόφυτα, αλλά και η κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλα Βοιωτίας, θέτουν βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Παράλληλα σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εντός της πρώτης πενταετίας αφορούν στην υλοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου, την υλοποίηση λοιπών έργων υποδομής (π.χ. λιμενικά έργα), τη χάραξη οδικού δικτύου.

Σημαντικά έργα υποδομών και δικτύων

Εξάλλου σημαντικά έργα υποδομών και δικτύων, όπως έργα αναβάθμισης οδικών αξόνων, και επερχόμενες μεγάλες επενδύσεις που αφορούν και στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας, μπορούν να συμβάλλουν στη διευκόλυνση και στην επιτάχυνση νέων επενδύσεων.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει ακόμη ότι η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε περιφέρειες της χώρας που προβλέπει το Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου) θα συμβάλει στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τέλος ειδική αναφορά γίνεται στο νέο νόμο για το Περιβάλλον (Ν. 4685/2020) που εισηγήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, τη μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση ΑΠΕ, την υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων, καθώς και ρυθμίσεις για την επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης