Ενέργεια

Στα 60 τρισ. δολ. αποτιμάται για τα επόμενα 30 χρόνια η επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές

Στα 60 τρισ. δολ. αποτιμάται για τα επόμενα 30 χρόνια η επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές
Η Energy Transitions Commission (ETC) είναι ένας συνασπισμός 45 ηγετών από παραγωγούς ενέργειας, βιομηχανίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιβαλλοντικούς υποστηρικτές

Ο κόσμος μπορεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως τα μέσα αυτού του αιώνα με 60 τρισ. δολάρια για τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα είπε ένας συνασπισμός μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

Η Energy Transitions Commission (ETC) είναι ένας συνασπισμός 45 ηγετών από παραγωγούς ενέργειας, βιομηχανίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιβαλλοντικούς υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell, Sinopec Capital, Rio Tinto, ArcelorMittal, Bank of America, HSBC, Iberdrola, Ørsted και Vattenfall.

Σε μια νέα έκθεση αυτή την εβδομάδα, «Making Mission Possible» ο συνασπισμός είπε ότι «είναι αναμφίβολα τεχνικά εφικτό και οικονομικά προσιτό για ολόκληρο τον κόσμο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως τα μέσα του αιώνα, με όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες να πληρούν αυτόν τον στόχο του 2050 και όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εντός των επόμενων 10 ετών.

Η ETC λέει ότι οι χώρες και οι εταιρείες πρέπει να πιστεύουν ότι το καθαρό μηδέν είναι εφικτό και οικονομικά προσιτό. Αρκεί να υπάρξει και αντίστοιχος σχεδιασμός πολιτικών αποφάσεων για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι.

Η τιμή για την επίτευξη μιας παγκόσμιας καθαρής μηδενικής οικονομίας τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια ακούγεται τεράστια, αλλά σύμφωνα με την ETC, οι απαιτούμενες πρόσθετες επενδύσεις, «ενώ είναι τεράστιες σε απόλυτους όρους δολαρίου, είναι μόνο περίπου 1% έως 2% των παγκόσμιο ΑΕΠ ετησίως».

Τέλος, η αύξηση της «πράσινης» παραγωγής υδρογόνου, των μεταφορών και της αποθήκευσης θα χρειαστούν επίσης μαζικές επενδύσεις ύψους 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για 30 χρόνια ή 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, δήλωσε ο συνασπισμός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης