Χρηματιστήριο

Προς αναβολή των stress tests των τραπεζών για 6 ή 12 μήνες λόγω μεγάλων αβεβαιοτήτων

Προς αναβολή των stress tests των τραπεζών για 6 ή 12 μήνες λόγω μεγάλων αβεβαιοτήτων
Σημαντικές οι πιθανότητες αναβολής των stress tests
Ορατό θα πρέπει να θεωρείται πια το ενδεχόμενο μιας αναβολής των stress tests των τραπεζών ευρωπαικών και ελληνικών μολονότι επίσημα δεν εξελίσσεται κανενός τέτοιου τύπου συζήτηση.
 Η αναβολή της άσκησης ωστόσο φαίνεται να συζητείται σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών κυρίως  για τρεις λόγους:
-Λόγω των εξελίξεων που αφορούν την πανδημία και που δεν επιτρέπουν στην ΕΒΑ να υπολογίσει τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις του test.
- Λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες  στοιχείο που θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετές από τις τράπεζες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακό θέμα.
Συγχρόνως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η εξεύρεση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα καθώς αυτήν την περίοδο,  οι τράπεζες είναι αυτές που σαν κλάδος κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας.
Σε ότι δε αφορά το ενδεχόμενο κεφαλαιακά προβλήματα να αντιμετωπιστούν με εξαγορές και συγχωνεύσεις, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό καθώς τέτοιες ενέργειες απαιτούν χρόνο και δεν επιλύουν πάντα τα προβλήματα.
- Λόγω της αγοράς των  τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων που ενδέχεται σε έναν βαθμό να υποκαταστήσει τα χρηματιστηριακά  προϊόντα  στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σε ότι αφορά το χρηματοοικονομικό κλάδο.
Ωστόσο τα stress tests δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να κινηθούν γρήγορα καθώς προτιμούν να μεταθέσουν τιτλοποιήσεις για την επόμενη χρονιά ώστε να μην επηρεάσουν τα κεφάλαια της τρέχουσας χρονιάς.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αν και προετοιμάζονται για την άσκηση του 2021 εκτιμούν πως η άσκηση μπορεί να μετατεθεί χρονικά.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν μιλούν για εξάμηνη ή ετήσια αναβολή. Στην περίπτωση του εξαμήνου τα stress tests μετατίθενται για τον Ιούνιο του 2021 όπου τουλάχιστον σε ότι αφορά την πανδημία τα δεδομένα θα είναι πιο σαφή ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι παράμετροι των μακροοικονομικών στοιχείων.
Είναι αρκετοί οι τραπεζίτες που εξηγούν πως στην παρούσα φάση οι ευρωπαϊκές τράπεζες βιώνουν μια άσκηση πραγματική στο πιο ακραίο της σενάριο.
Βεβαίως οι όροι σε ότι αφο΄ρα την ΕΚΤ έχουν χαλαρώσει, παρ' όλα αυτά οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δύσκολες παρατηρούν οι τραπεζικοί παράγοντες.
Το μεγαλύτερο θέμα που οι τράπεζες έχουν αυτήν την στιγμή είναι τα δάνεια σε μορατόρια. Αυτά  για τη χώρα μας υπολογίζονται σε 18 δισ. ευρώ ενώ τείνουν περί τα 20 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να υπολογίσει κανείς NPEs κάποια από τα οποία έχουν με τους ελαστικούς υπολογισμούς της ΕΚΤ τεθεί και αυτά σε μορατόρια.
Στις 4 συστημικές τράπεζες αυτά αντιπροσωπεύουν το 15% έως το 21% του χρτοφυλακίου των τραπεζών αυτών.
Eίναι προφανές πως τα δάνεια σε μορατόρια αναζητείται τρόπος να τεθούν προς το παρόν εκτός στοιχείων τα οποία θα μετέχουν στις ασκήσεις του SSM.
Mε δεδομένο πως οι ελληνικές τράπεζες όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δεν έχουν λάβει καμία ειδοποίηση για αναβολή των tests προετοιμάζονται σχετικώς.
Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας οι ελληνικές τράπεζες μεταθέτουν για την ερχόμενη χρονιά τιτλοποιήσεις ώστε αυτές να μην απορροφήσουν κεφαλαιακά αποθέματα σε περίπτωση που η άσκηση λάβει τελικώς χώρα κατά την τρέχουσα χρήση.
Πρόκειται δηλαδή για τα 11 δισ. της Alpha Bank και τα 7 δισ. της Τράπεζας Πειραιώς καθώς η Eurobank ολοκλήρωσε και η Εθνική δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει σχετικές ανακοινώσεις.
Εφόσον ληφθεί απόφαση αναβολής των stress tests η απόφαση αυτή εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί περί το Νοέμβριο καθώς τότε θα υπάρξει σαφής αντίληψη σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας από τους ειδικούς.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης