Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Στα 49 δολάρια το βαρέλι βλέπει την τιμή του brent η Goldman Sachs στο τέλος του έτους

tags :
Στα 49 δολάρια το βαρέλι βλέπει την τιμή του brent η Goldman Sachs στο τέλος του έτους
Lockdowns, αποθέματα και πλωτή αποθήκευση οι καθοριστικοί παράγοντες
Στα 49 δολάρια / bbl εξακολουθεί να βλέπει η Goldman Sachs την τιμή του Brent στο τέλος του έτους παρά την διαγραφή όλων των κερδών την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και το ριμπάουντ στις τιμές του πετρελαίου.
Lockdowns, αποθέματα και πλωτή αποθήκευση θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την αγορά πετρελαίου το επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρει η Goldman είχε προειδοποιήσει ότι ένα γεγονός κινδύνου εν μέσω μιας επιβράδυνσης εξισορρόπησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, και εκτιμά ότι το πετρέλαιο παραμένει σε έλλειμμα με κερδοσκοπική θέση τώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ενώ το sell-off ξεκίνησε με την αποχώρηση από τις τεχνολογικές μετοχές, αναβίωσε τους φόβους για τη βιωσιμότητα εξισορρόπησης της αγοράς δεδομένης της απότομης αποδυνάμωσης του Brent.
Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος βλέπει γρήγορη επιστροφή της πλωτής αποθήκευσης, που καθοδηγείται από τη δυναμική της προσωρινής κατανομής αποθεμάτων αντί για αύξηση των συνολικών αποθεμάτων.
Αυτή η παροδική αδυναμία αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση των αγορών αργού από την Κίνα μετά τη μαζική αποθήκευσή της και τα διυλιστήρια που είχαν αυξήσει τις ροές ταχύτερα από την κατανάλωση των τελικών χρηστών.

Με την αγορά αργού πετρελαίου να κινείται με γρηγορότερο ρυθμό από το παγκόσμιο έλλειμμα - που αποδεικνύεται από τα μεγάλα ποσοστά που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της τράπεζας αυτό το καλοκαίρι - αυτή η επιβράδυνση των αγορών οδήγησε σε λιγότερα βαρέλια που διέρχονται στην Κίνα και τα διυλιστήρια από το παγκόσμιο έλλειμμα και, ως αποτέλεσμα, χρειάζονται περισσότερα βαρέλια σε εγχώρια πλωτή αποθήκευση.

oil1.22.9


Αυτό επιδεινώθηκε περαιτέρω από την ανάγκη επέκτασης των υπαρχουσών συμφωνιών χρηματοδότησης κινητής αποθήκευσης που αναμένεται να λήξουν αυτό το φθινόπωρο.
Παρόλο που αυτή η δυναμική θα συνεχίσει να εμφανίζεται τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας σε υψηλότερη μεταβλητότητα τιμών από ό, τι τους τελευταίους μήνες, ο επενδυτικός οίκος αναμένει να εξαντληθούν τα παγκόσμια αποθέματα τον Σεπτέμβριο και προβλέπει έλλειμμα 3 mb / d, για το τέταρτο τρίμηνο του 2020

Σύμφωνα με την Goldman στην πραγματικότητα, η χαμηλή δραστηριότητα στις ΗΠΑ και η πρόσφατη κινεζική καθοδήγηση για την αποθήκευση commodity το επόμενο έτος αποτελούν περαιτέρω στήριξη για μια αυστηρότερη αγορά το 2021, με πρόβλεψη να φθάσει στα 65 $ / bbl το Brent το τρίτο τρίμηνο του 2021

Η μεταβολή του συναισθήματος στην αγορά πετρελαίου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ήταν τόσο γρήγορη που προκάλεσε έκπληξη.

Ενώ η άνοδος των τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες ήταν σαφές ότι η εξισορρόπηση του πετρελαίου επιβραδύνθηκε λόγω της αναστολής της βελτίωσης της ζήτησης, λόγω της συνεχής εξάπλωσης του ιού, της απότομης επιβράδυνσης των κινεζικών εισαγωγών και της υψηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ και της Βόρειας Αμερικής.

Στα τέλη Αυγούστου, η ανθεκτικότητα των τιμών αντλήθηκε από τις μακροχρόνιες τιμές, αντικατοπτρίζοντας μια ολοένα και πιο περιορισμελνη αγορά το επόμενο έτος λόγω τόσο της προόδου του εμβολίου όσο και των χαμηλών δαπανών στα ανάντη.
Ωστόσο, για το πετρέλαιο δεν αποτελεί αναμενόμενο πλεονέκτημα η δημιουργία μελλοντικών ελλειμμάτων καθώς επηρεάζει φευγαλέα τις τιμές.

oil2.22.9

Αυτή η έλλειψη σταθεροποίησης επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο επί του παρόντος από το συνδυασμό των αυξημένων πλεονάζοντων αποθεμάτων και της περιορισμένης δραστηριότητας αντιστάθμισης τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών, αφήνοντας την αγορά ευάλωτη σε τέτοιες κινήσεις μεταξύ των περιουσιακών στοιχείω.

Ο καταλύτης για το sell-off ήταν η ξαφνική αντιστροφή στο θερινό ράλι των τεχνολογικώνμετοχών, το οποίο οδήγησε σε συνοδευτική μείωση του πετρελαϊκού ETF.

Η φύση αυτής της εκροής είναι σημαντική καθώς οδήγησε τόσο στην υποαπόδοση του WTI σε σχέση με το Brent (το οποίο βασίζονται τα περισσότερα ETF) όσο και σε μια πώληση στην καμπύλη προς τα εμπρός (με τα περισσότερα ETFs τώρα να διευρύνουν τη θέση τους έως τις λήξεις το 2021).

Σημαντικά, αυτό το sell-off αναβίωσε τους φόβους για τη βιωσιμότητα της εξισορρόπησης της αγοράς πετρελαίου, που έγινε ακόμη πιο ανησυχητικό από την απότομη αποδυνάμωση του Brent.
Τέλος η Goldman επαναλαμβάνει τις προβλέψεις της ότι στο τέλος του έτους η τιμή θα διαμορφωθεί στα49 $ / bbl, ακόμη και αν η μεταβλητότητα των τιμών spot παραμείνει πιθανώς υψηλότερη από αυτή του καλοκαιριού.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης