Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η πρώτη μεγάλη ηλιακή μπαταρία της Αυστραλίας ανακαλύπτει τα υψηλά και τα χαμηλά της αγοράς ενέργειας

Η πρώτη μεγάλη ηλιακή μπαταρία της Αυστραλίας ανακαλύπτει τα υψηλά και τα χαμηλά της αγοράς ενέργειας
Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας Gannawarra (GESS) ξεκίνησε να λειτουργεί στη Βικτώρια στις αρχές του 2019
Η πρώτη μεγάλη μπαταρία που τοποθετήθηκε σε μια γεννήτρια ανανεώσιμης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην Αυστραλία και η πρώτη που συνδυάζεται με μια ηλιακή φάρμα, έχει δώσει μερικές πολύτιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αποθήκευση μπαταριών στις αγορές ενέργειας της χώρας.

Η μπαταρία Gannawarra έχει αποδώσει πάνω από τις προσδοκίες, έχει κερδίσει χρήματα για τους επενδυτές και τους χειριστές της, παρείχε πολύτιμες υπηρεσίες στο δίκτυο και επίσης ανακάλυψε ορισμένα πιθανά προβλήματα, όπως βαριά φορτία δικτύου και περιορισμούς των ισχυόντων κανόνων της αγοράς, οι οποίοι τελικά αναθεωρούνται

Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας Gannawarra (GESS), όπως είναι επίσημα γνωστό, ξεκίνησε να λειτουργεί στη Βικτώρια στις αρχές του 2019, με μέγεθος 25MW / 50MWh (δηλαδή δύο ώρες αποθήκευσης) και βρίσκεται δίπλα στο ηλιακό αγρόκτημα Gannawarra 50MW. Χρησιμοποίησε το Tesla Powerpacks και ανήκει από κοινού στην Wirsol και την Edify, η οποία διαχειρίζεται επίσης το έργο, αλλά οι καθημερινές λειτουργίες πραγματοποιούνται από την EnergyAustralia βάσει μιας νέας συμφωνίας παροχής υπηρεσιών.

Μια έκθεση σχετικά με τους πρώτους 12 μήνες λειτουργίας της δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα από τον Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αυστραλίας, μέρος της «συμφωνίας ανταλλαγής γνώσεων» στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης έδειξε ότι ARENA και την κυβέρνηση της Βικτώριας παρείχαν 25 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος του έργου.

Έσοδα

Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό είναι η απόδοση των εσόδων. Η μπαταρία Gannawarra κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού της εισοδήματος από το arbitrage ή το εμπόριο ενέργειας, που αγόρασε σε χαμηλές τιμές και πούλησε στα υψηλά του πρωινού και της νύχτας. Κατάφερε να αγοράσει ισχύ κατά μέσο όρο περίπου 69 $ / MWh και να την πουλήσει σε μια μέση τιμή άνω των 154 $ / MWh το χειμώνα και να αγοράσει και να πουλήσει στα 64 $ / MWh και 174 $ / MWh το καλοκαίρι.

Αυτό παρείχε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους πρώτους έξι μήνες αλλά μόλις καταγράφηκε η μπαταρία για την παροχή κανονισμού FCAS (έλεγχος συχνότητας και βοηθητικές υπηρεσίες, βασική υπηρεσία δικτύου για τη διατήρηση της συχνότητας σε κατάλληλα επίπεδα), η Gannawarra άρχισε να κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος της χρήματα από αυτές τις βασικές αγορές

Αυτό έγινε πολύ πιο εμφανές στη δεύτερη περίοδο λειτουργίας του, όπου η αγορά FCAS αναπτύχθηκε για να κυριαρχήσει στη βάση εσόδων της, μειώνοντας μερικές φορές τα ενεργειακά arbitrage σε αμελητέα ποσά.

australia


Το πλεονέκτημα μιας μπαταρίας είναι η ευελιξία και η ταχύτητα απόκρισης που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς παρόχους FCAS όπως άνθρακα, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικές μονάδες, δεν χρειάζεται να παράγει για να παρέχει FCAS. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος χρέωσης πληρώνοντας για να σταματήσει η χρέωση και να παρέχει την υπηρεσία.

«Το GESS έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες στις αγορές κανονισμών FCAS, κατά μέσο όρο περίπου 500.000 δολάρια το μήνα μεταξύ Ιουλίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020», σημειώνει. "Τα συστήματα μπαταριών είναι πολύ αποτελεσματικά στην παροχή FCAS, το οποίο είναι κρίσιμο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος."

Τώρα εξετάζει την παροχή μιας άλλης συμβολοσειράς στο προσανατολισμό της, προσθέτοντας απρόβλεπτες συναλλαγές FCAS που μπορούν να ενεργοποιηθούν και από απόσταση.
«Η συντονισμένη και συσσωρευμένη συμμετοχή τόσο στις αγορές ενέργειας όσο και στις αγορές FCAS αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των επιχειρηματικών περιπτώσεων μπαταριών», αναφέρει η έκθεση.
«Η αγορά FCAS είναι μια αγορά ενεργοποίησης που σημαίνει ότι η μπαταρία μπορεί να πληρωθεί κατά την ενεργοποίηση χωρίς αποστολή. Η πραγματική αποστολή FCAS είναι γενικά 5-10 φορές μικρότερη από την αποστολή ενέργειας.
«Αυτό σημαίνει ότι η ίδια ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται μπορεί να παρέχει ενεργοποίηση FCAS μεγαλύτερης διάρκειας από ό, τι στην αγορά ενέργειας. Συνεπώς, η συμμετοχή του FCAS διατηρεί τους περιορισμούς της ανακύκλωσης μπαταρίας και της υποβάθμισης της ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημιουργία εσόδων. "

Σημειώνεται επίσης ότι ο πολλαπλασιασμός των μεγάλων μπαταριών σημαίνει ότι δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το μέλλον των εσόδων FCAS, αλλά προς το παρόν θα επικεντρωθεί στο ενεργειακό arbitrage σε περιόδους αιχμής και στο FCAS για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου χρόνου.

Χρεώσεις

Από την άλλη πλευρά, η μπαταρία Gannawarra αντιμετωπίζει μερικές βαριές χρεώσεις δικτύου, προφανώς το αποτέλεσμα της σύζευξής της με το ηλιακό αγρόκτημα, το οποίο έχει μια μεγάλη κατηγορία τιμολογίων χαμηλής τάσης, με έμφαση στα χαμηλά φορτία μίας νύχτας. Τότε είναι που η μπαταρία θέλει να φορτίσει, επειδή οι τιμές είναι χαμηλότερες εκεί στη Βικτώρια, αλλά αυτό σημαίνει ότι προσελκύει βαριά «τιμολόγια ζήτησης» από τον τοπικό φορέα δικτύου.

Θα μπορούσε να αλλάξει στη φόρτιση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αυτό κινδυνεύει να προσελκύσει ακόμη υψηλότερες χρεώσεις ζήτησης, ειδικά εάν η ηλιακή παραγωγή είναι χαμηλή. Ακόμα κι έτσι, το δίκτυο χρεώνει περίπου το ήμισυ των περιθωρίων ενεργειακού επιπέδου.

«Δεδομένου του σημαντικού κόστους φόρτισης δικτύου, η EnergyAustralia έχει περιορίσει το ρυθμό φόρτισης του GESS στα 10MW, από το δίκτυο. Ακόμα και με αυτόν τον αναποτελεσματικό περιορισμό, το μηνιαίο κόστος DUOS που επιβάλλεται στο GESS είναι περίπου 45-55 χιλιάδες δολάρια ». Το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης πραγματοποιείται από τα μεσάνυχτα έως τις 6πμ και αντισταθμίζει το κόστος αυτό με συχνές διακοπές για τον κανονισμό FCAS.

Αυτές οι χρεώσεις δικτύου δεν ισχύουν για την αποθήκευση ενέργειας που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο μεταφοράς στη Βικτώρια, επειδή τείνουν να χρησιμοποιούν το δίκτυο σε περιόδους που θεωρούνται πιο χρήσιμες από εμπόδια, οπότε αντιπροσωπεύει μια προσέγγιση που αντικατοπτρίζει το κόστος και βασίζεται στη χρήση.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι να συνδυαστεί με ένα ηλιακό αγρόκτημα και να χρειαστεί να λειτουργήσουμε υπό τους περιορισμούς της συμφωνίας σύνδεσης αυτής της εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το συνδυασμένο ηλιακό αγρόκτημα και η μπαταρία περιορίζονται στην βαθμολογία 50MW, πράγμα που σημαίνει ότι η μπαταρία περιορίζεται αποτελεσματικά στη χρήση κεφαλής σε αυτό το σημείο σύνδεσης από ηλιακή έξοδο που δεν χρησιμοποιείται.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει ακριβείς γνώσεις σε πραγματικό χρόνο για την παραγωγή του ηλιακού αγροκτήματος και ποιος χώρος στάθμευσης είναι διαθέσιμος για την μπαταρία, αλλά αυτό συχνά δεν συμβαίνει. Ένα περιστατικό φέτος είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική υπερεκτίμηση της παραγωγής της ηλιακής φάρμας, που σημαίνει ότι η μπαταρία έχασε περίπου 150.000 δολάρια εσόδων σε μία μέρα, επειδή η παραγωγή της ήταν περιορισμένη.

Το πρόβλημα ήταν συχνά αισθητό το κρίσιμο νωρίς το απόγευμα όταν η ηλιακή παραγωγή μειώνεται γρήγορα καθώς ο ήλιος δύει, αλλά είναι δύσκολο να βελτιστοποιηθεί πλήρως η μισή ώρα των οικισμών, καθώς θα χάθηκαν περιόδους 5 λεπτών όπου η ηλιακή φάρμα θα παράγει περισσότερα / λιγότερο από τις προβλέψεις. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα συναλλαγών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, όπως και οι περιόδους διακανονισμού των 5 λεπτών.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης