Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Aνέβηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ - Ρεκόρ 14ετίας στις πωλήσεις νέων κατοικιών από την άλλη

Aνέβηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ - Ρεκόρ 14ετίας στις πωλήσεις νέων κατοικιών από την άλλη

O Powell (FED) επανέλαβε πως θα στηρίξει με ό,τι χρειαστεί αλλά οι εκλογικές εμπλοκές θολώνουν τις προσδοκίες

Οι Αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανέβηκαν στις 870.000 την εβδομάδα που πέρασε από 840.000.
Το στοιχείο αυτό δεν είναι θετικό για τις αγορές, καθώς δείχνει από μονο του ότι η οικονομία χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης.
Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων εκπρόσωποι της BOFA μιλώντας στο Bloomberg σημείωναν ότι έχουμε εισέλθει σε φάση αβεβαιότητας.
Οι εν ισχύ αιτήσεις έπεσαν χαμηλότερα στις 12.600.000 ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν 12.300.000.

Από την άλλη πλευρά οι πωλήσεις νέων κατοικιών έφθασαν σε ρεκόρ 14ετίας για τον περασμένο Αύγουστο φθάνοντα τα 1.010.000 σπίτια με αύξηση 4,8% έναντι εκτιμήσεων πτώσης 0,37% .


Το γεγονός ότι το Κογκρέσο δεν έχει εγκρίνει ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής υποστήριξης της αμερικανικής οικονομίας, έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Wall Street, με αποτέλεσμα την διορθωτική τάση η οποία κλιμακώνεται και η οποία έχει φέρει τον S&P 10% από τα υψηλά του στα επίπεδα των 3.200 μονάδων.

Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν υποχωρήσει και αυτοί από τα υψηλά τους και ενώ ο DAX κατέγραψε 13.400 μονάδες, αναζητά ισορροπία στις 12.500 μονάδες.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall ότι χρειάζεται ένα στοχευμένο δημοσιονομικό πακέτο (stimulus) και όχι ένα γενικό δημοσιονομικό πακέτο.

Η αγορά όμως φοβάται ότι το πακέτο αυτό δεν θα εγκριθεί μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου με αποτέλεσμα οι δείκτες της Wall Street να σημειώσουν νέα πτώση της τάξης του 2%, με τον Nasdaq να πέφτει 3% και να κλείνουν στα χαμηλά ημέρας.

Τα futures κινούνται σε αρνητικά επίπεδα τηρώντας στάση αναμονής σε σχέση με τα στοιχεία της απασχόλησης και των ετήσιων επιδομάτων ανεργίας που θα ανακοινωθούν σήμερα.

O Powell ζητά επίμονα νέο πακέτο

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall, ο διοικητής της fed, Powell επανήλθε λέγοντας ότι η FED θα κάνει ότι χρειαστεί για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία. Είναι αυτός όμως που επανέλαβε ότι η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης και ότι η ανάκαμψη δεν είναι σε ασφαλή πορεία.

Οι αγορές έχουν εκνευριστεί επίσης με τον πρόεδρο Trump για τις προειδοποιήσεις του τελευταίου όσον αφορά την ειρηνική αποχώρησή του, εάν χάσει τις εκλογές. Ο Mark Kuban αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος επενδυτής είναι επίσης από εκείνους που ζητούν να ξεκινήσει η αποστολή των λεγόμενων χιλιοδόλαρων τσεκς στους Αμερικανούς που είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Το βασικό ζήτημα του Trump όμως στην παρούσα φάση είναι να αντικαταστήσει στο κορυφαίο δικαστικό αξίωμα την εκλιπούσα Ruth Bader Ginsburg, παρά το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο στις αρχές Νοεμβρίου ή μετά τις επικείμενες εκλογές. Η δυστοκία που παρουσιάζει η αμερικανική κυβέρνηση στην θεσμοθέτηση ενός νέου δημοσιονομικού πακέτου, δίνει τροφή στην πτώση των αγορών.

Η αγορά περιμένει άμεσες πρωτοβουλίες στις ΗΠΑ

Κατά ορισμένους το τρέχον επίπεδο του S&P οι 3.200 μονάδες μπορεί να οδηγήσουν σε ριμπάουντ αλλά θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όσον αφορά νέο πακέτο δημοσιονομικής ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας είτε από την πλευρά της FED.

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα καθώς μια συνεχιζόμενη πτώση της Wall έχει τις εξής επιπτώσεις:

1 Δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς οικονομίες και επαναφέρει τις υφεσιακές προσδοκίες

2.
Οδηγεί σε απαξίωση των assets (περιουσιακών στοιχείων) διεθνώς με αποτέλεσμα να επηρεάζεται περαιτέρω αρνητικά η ελληνική οικονομία.

Θετική έκπληξη από Γαλλία

Την ίδια ώρα θετική εξέλιξη στη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία που κινήθηκε ανοδικά τον Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα πριν από τον κορωνοιό. Τα επίσημα στοιχεία από τον INSEE δείχνουν ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ανέβηκε στο 92 τον Σεπτέμβριο από 90 τον Αύγουστο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο βιομηχανικός δείκτης ήταν εκείνος που είχε την μεγαλύτερη βελτίωση αφού ανέβηκε στο 96 από 92 ξεπερνώντας τις μέσες προσδοκίες του Reuters, που το έβλεπαν στο 95.

Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών της Βρετανίας όπου δεν κατετέθη ο προϋπολογισμός του 2021, σημείωσε ότι θα υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα στους ανέργους και τους πληττόμενους από την κρίση του COVID.

Ifo: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο - Στις 93,5 μονάδες

Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης από τη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά, λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στις 93,5 μονάδες, από 92,6 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων για άνοδο στις 93,8 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε στις 89,2 μονάδες, από 87,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 97,7 μονάδες.

Ανεβαίνει το δολάριο, πέφτουν τα commodities

Η γενικότερη αναταραχή των αγορών έχει επαναφέρει τη δυναμική στο δολάριο και οι αναλυτές βλέπουν ότι το επίπεδο ισορροπίας τείνει να διαμορφωθεί σε 1,1630 για την ισοτιμία ευρώ/δολάριο. Στην παρούσα φάση η ισοτιμία είναι 1,166  που αποτελεί και ένα ισχυρό σημείο στήριξης.

Αντίστοιχα, αρνητικά έχει επηρεαστεί και η πορεία των commodities με το χρυσό να υποχωρεί κάτω από τα 1.900 δολ. στην περιοχή των 1.860 και οι τεχνικές αναλύσεις να θέτουν ως σημείο στήριξης το επίπεδο των 1.844 δολ.

Από τα ενεργειακά commodities, λελογισμένη πτώση καταγράφει το πετρέλαιο με το crude να έχει υποχωρήσει κάτω από τα 40 δολ. ενώ ανακάμπτουν οι τιμές φυσικού αερίου στα 2,25 δολ./ΜΜBTu.

Τέλος γενική διορθωτική τάση υπάρχει στα μέταλλα με το αλουμίνιο να διαμορφώνεται στα 1.738 δολ. τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινούνται οριακά πτωτικά, όπως επίσης και τα futures στην Wall.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης