Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε τροχιά υλοποίησης μικρά φωτοβολταϊκά 350 MW με «παράκαμψη» του δικτύου διανομής

Σε τροχιά υλοποίησης μικρά φωτοβολταϊκά 350 MW με «παράκαμψη» του δικτύου διανομής
Ομαδικά αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ για σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω νέων υποσταθμών που θα χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου οι επενδυτές
Ιδιαίτερη απήχηση έχει βρει σε μικρομεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών η λύση που εισήγαγε το ΥΠΕΝ για την «παράκαμψη» του δικτύου διανομής, με την απευθείας σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω νέων υποσταθμών που αυτοί θα χρηματοδοτήσουν.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έως αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 350 MW περίπου η συνολική ισχύς των ομαδικών αιτημάτων που έχει παραλάβει ο ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, με βάση παράγοντες της αγοράς, το εν λόγω μέτρο πρόκειται να αξιοποιηθεί από ακόμη περισσότερους επενδυτές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, όπως εκτιμούν, έως το τέλος του έτους θα έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης 500 MW μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω κοινών αιτημάτων σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, τα 350 MW που ήδη σχεδιάζουν να συνδεθούν απευθείας στο σύστημα μεταφοράς καταδεικνύει ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος η ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που συμπεριλήφθηκε στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, με δεδομένο μάλιστα ότι τέθηκε σε εφαρμογή μόλις τον περασμένο Μάιο.

Όριο τα 8 MW

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να μπορεί να υποβληθεί ένα τέτοιο κοινό αίτημα στον ΑΔΜΗΕ, πρέπει η συνολική ισχύς των έργων που περιλαμβάνονται σε αυτό να υπερβαίνει τα 8 MW – δηλαδή το όριο ισχύος για μεμονωμένα έργα ΑΠΕ, τα οποία αιτούνται σύνδεσης στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι αιτούντες αναλαμβάνουν πλήρως το κόστος κατασκευής του υποσταθμού, για τη σύνδεση στο σύστημα μεταφοράς. Αν τα έργα που συνδεθούν με αυτό τον τρόπο στο δίκτυο μεταφοράς δεν καλύψουν όλη την ισχύ του υποσταθμού, τότε ακολουθείται το μοντέλο που ισχύει και στην περίπτωση κατασκευής υποσταθμών από ιδιώτες με αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε οι κύριοι των έργων να ανακτούν το κόστος του «αχρησιμοποίητου» μέρους του υποσταθμού από μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ που θα συνδεθούν σε αυτόν.

Τρία μοντέλα υλοποίησης των αιτημάτων

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχουν επεξεργαστεί ο ΑΔΜΗΕ με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποδέκτης των ομαδικών αιτημάτων είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες παραμέτρους κάθε πρότζεκτ, η διεκπεραίωση των αιτήσεων και η υλοποίηση των συνδέσεων γίνεται με κάποιο από τα τρία μοντέλα που έχουν εκπονήσει οι δύο Διαχειριστής, και τα οποία παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση τον Ιούλιο.

Η επιλογή του μοντέλου γίνεται από κοινού από τους δύο Διαχειριστές, ενώ ανάλογα με το πού θα συνδέονται οι παραγωγοί, ακολουθεί είτε από τον ΑΔΜΗΕ είτε από τον ΔΕΔΔΗΕ ο έλεγχος των δικαιολογητικών, η έκδοση προσφοράς όρων σύνδεσης και η κατάρτιση της σύμβασης σύνδεσης και της υλοποίησης των σχετικών έργων.

Όπως ανέφεραν στην εκδήλωση οι επικεφαλής ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κύριο μέλημα και των δυο Διαχειριστών είναι η παροχή πρόσβασης στα δίκτυα με τον βέλτιστο τεχνικο-οικονομικό τρόπο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των παραγωγών και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και ασφάλεια των δικτύων.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης