Ενέργεια

ΛΑΡΚΟ: Εκδόθηκε χθες (24/9) η απόφαση της Διαιτησίας – Ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης

tags :
ΛΑΡΚΟ: Εκδόθηκε χθες (24/9) η απόφαση της Διαιτησίας – Ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης
Η απόφαση της Διαιτησίας δικαιώνει το Δημόσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας
Τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ μέσω του μοντέλου των δύο παράλληλων διαγωνισμών που ενέκρινε η ΕΕ το 2014 ανοίγει η απόφαση της Διαιτησίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας που βγήκε χθες και δικαιώνει το Δημόσιο.

Το σχέδιο προέβλεπε την διενέργεια ενός διαγωνισμού από το ελληνικό δημόσιο για την μακροχρόνια παραχώρηση του εργοστασίου της Λάρυμνας και έναν παράλληλο διαγωνισμό από τη ΛΑΡΚΟ για την πώληση των ιδιόκτητων μεταλλείων Καστοριάς και Ευβοίας, ώστε να καταλήξουν και τα δύο σε ένα επενδυτή και να διασφαλιστεί έτσι η συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ.

Η έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου από την ΕΕ το 2014 συνοδεύτηκε και με απόφαση απαλλαγής της νέας εταιρικής οντότητας που θα αναλάβει την μεταλλευτική δραστηριότητα από τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Εντός 15 ημερών ο διαγωνισμός

Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας και θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση.

Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης