Ενέργεια

Σε πιλοτική λειτουργία από την Τετάρτη (30/9) οι λέβητες βιομάζας της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου

Σε πιλοτική λειτουργία από την Τετάρτη (30/9) οι λέβητες βιομάζας της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου
«Πρόβα τζενεράλε» της υποδομής πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση των μονάδων βιομάζας που θα παρέχουν θερμική ενέργεια για την υποστήριξη της τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου. Έτσι, την Τετάρτη (30/9) αναμένεται να τεθεί το έργο σε δοκιμαστική λειτουργία, για να ελεγχθεί η «συμπεριφορά» του σε πραγματικές συνθήκες.

Το έργο υλοποιήθηκε από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), η οποία για την υλοποίησή του εξασφάλισε 6,7 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, από τα 12,5 εκατ. του συνολικού κόστους επένδυσης.

Η υποδομή αποτελείται από δύο λέβητες καύσεως βιομάζας ισχύος 15 MW έκαστη, με διαθέσιμο χώρο και για μια τρίτη, ίδιας θερμικής ισχύος. Οι λέβητες είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν και μικτή καύση βιομάζας με μικρή ποσότητα λιγνίτη, αν αυτό απαιτηθεί.

Έχουν στεγασθεί σε κατάλληλο κτήριο, όπου έχει επίσης εγκατασταθεί κατάλληλη υποδομή για την τοποθέτηση των σχαρών τροφοδοσίας καυσίμου προς τους λέβητες, χώροι βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και στεγασμένοι χώροι εναπόθεσης της βιομάζας.

Ενοποίηση των τηλεθερμάνσεων

Για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη των θερμικών αναγκών των ενεργειακών δήμων, υπενθυμίζεται ότι έχει αποφασισθεί η συνένωση των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου. Η παροχή θερμικού ρευστού θα γίνεται από τον ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V», μετά την ολοκλήρωσή του, καθώς και μία νέα νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Η νέα μονάδα θα λειτουργεί συμπληρωματικά της «Πτολεμαΐδα V». Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι συνθήκες που επικρατούν στις χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στη ΔΕΗ να εντάξει τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο σύστημα.

Ένα από τα καύσιμα που θα καταναλώνει η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα είναι το φυσικό αέριο, ενώ μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να λειτουργεί και με σκουπίδια. η επιλογή της Καρδιάς κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για την τροφοδοσία του ενιαίου δικτύου τηλεθερμάνσεων και των τριών πόλεων.

Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τροφοδοτείται σήμερα από τον υφιστάμενο λιγνιτικό ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή. Παράλληλα, θα χρειαστούν έργα λίγων μόλις δεκάδων χιλιομέτρων, ώστε η μονάδα να μπορεί να τροφοδοτεί με θερμικό ρευστό τις υποδομές και για τις δύο άλλες πόλεις.


Κ. Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης