Η ενδεχόμενη νίκη του Biden στις προεδρικές των ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στις ΑΠΕ

Η ενδεχόμενη νίκη του Biden στις προεδρικές των ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στις ΑΠΕ
Πιθανώς να επηρεαστεί η παραγωγή άνθρακα

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Fitch Solutions Country Risk αναφέρει ότι υπό την προεδρία του Joe Biden, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να δουν επιτάχυνση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κατά την άποψη του αναλυτή της αγοράς, ο Joe Biden έχει πιθανότητα 70% να κερδίσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Έτσι, η ομάδα Country Risk της εταιρείας αποφάσισε να αξιολογήσει μερικές βασικές πτυχές του τομέα των ορυχείων και των μετάλλων που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Τι αναφέρει η έκθεση

«Μια προεδρία του Biden πιθανότατα θα επιταχύνει τη μείωση της παραγωγής άνθρακα στις ΗΠΑ, καθώς η πλατφόρμα πολιτικής του κινεί τη χώρα προς άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την Fitch, οι εξαγωγικές ευκαιρίες παραμένουν δυσοίωνες λόγω του ότι ο άνθρακας των ΗΠΑ είναι λιγότερο ανταγωνιστικός σε σύγκριση με τους στενότερους παραγωγούς σε χώρες όπως η Αυστραλία για τους αγοραστές της Ασίας.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην πολιτική του Trump, ο οποίος «έχει δεσμευτεί να αναζωογονήσει τη βιομηχανία άνθρακα με προσπάθειες που επικεντρώνονται κυρίως στη χαλάρωση των περιορισμών στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για τη βελτίωση της κερδοφορίας και τη σταθερή ζήτηση για θερμικό άνθρακα».

Αν και ο Biden δεν κάνει υποσχέσεις σχετικά με την αναβίωση του άνθρακα, η Fitch υπογραμμίζει το γεγονός ότι η πλατφόρμα του περιγράφει σχέδια για μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τα υποσχόμενα οφέλη για τους ανθρακωρύχους καθώς η χώρα απομακρύνεται  από τα ορυκτά καύσιμα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε την αύξηση των πληρωμών των εταιρειών άνθρακα στο πρόγραμμα παροχών Black Lung και την εξασφάλιση των συντάξεων των εργαζομένων άνθρακα.

H πολιτική του Biden

Η έκθεση της Fitch εξετάζει επίσης πώς μπορεί να διαμορφωθεί η υπόλοιπη βιομηχανία εξόρυξης αν ο Joe Biden εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο αναλυτής βλέπει μακροπρόθεσμα μειονεκτικούς κινδύνους για τις προβλέψεις αύξησης της παραγωγής.
«Βλέπουμε το περιθώριο ανάπτυξης έργων να επιβραδύνεται, καθώς η διοίκηση του Βiden θα ελέγχει περισσότερο τη χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών στην ομοσπονδιακές Χώρες» σημειώνει.

Νομοθεσία και φόροι

Ο αναλυτής της αγοράς σημειώνει ότι υπάρχει πιθανότητα υψηλότερων φόρων και αυστηρότερων απαιτήσεων γνωστοποίησης βάσει μιας αυστηρότερης περιβαλλοντικής πολιτικής.

Οι ανθρακωρύχοι είναι επίσης πιθανό να δουν αύξηση του κόστους, καθώς ο Μπάιντεν ανέφερε την τροποποίηση των δικαιωμάτων για να ληφθεί υπόψη το κόστος του κλίματος, αλλά δεν ήταν συγκεκριμένος για το πόσο ή αν θα αφορούσε μόνο τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πέρα από τον τομέα της εξόρυξης, ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πιθανή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 21% σε 28%, καθώς και αύξηση του ελάχιστου φόρου επί των ξένων κερδών από 10,5% σε 21%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης