Πετρέλαιο

Η UniCredit μήνυσε Hin Leong και Glencore για «πλαστή» πετρελαϊκή συμφωνία

Η UniCredit μήνυσε Hin Leong και Glencore για «πλαστή» πετρελαϊκή συμφωνία
Τουλάχιστον 18 πιστωτικές επιστολές αξίας περίπου 503 εκατ. δολ. που άνοιξε η Hin Leong για να αγοράσει ένα μόνο φορτίο το οποίο πουλούσε ταυτόχρονα πίσω στον πωλητή
Η ιταλική UniCredit SpA μήνυσε την Hin Leong Trading Pte Ltd για μια πιστωτική επιστολή, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, την οποία ο trader πετρελαίου της Σιγκαπούρης ζήτησε από διάφορες τράπεζες για αγορές πετρελαίου, αλλά συνήθως πλήρωνε την οφειλή.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης που επικαλείται το Reuters η ιταλική τράπεζα μήνυσε επίσης τον γίγαντα εμπορίας commodity, Glencore για το ίδιο θέμα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Hin Leong, ένας από τους μεγαλύτερους traders πετρελαίου στην Ασία, ζήτησε από τη UniCredit να χρηματοδοτήσει παράδοση τον Δεκέμβριο περίπου 150.000 τόνων μαζούτ με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο από τη Glencore για 37,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ωστόσο, η UniCredit, η οποία είχε παρατείνει στον trader ένα πιστωτικό όριο 85 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνο τον μήνα, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, δεν γνώριζε τότε ότι η Hin Leong, είχε μια ξεχωριστή συμφωνία για την πώληση του φορτίου κατευθείαν πίσω στη Glencore την ίδια ημέρα.
Η τράπεζα το έμαθε αυτό τον Ιούνιο του 2020, μέσω δικηγόρων, από την PwC, η οποία προσλήφθηκε ως δικαστικός διαχειριστής της Hin Leong αφού δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τραπεζικά δάνεια ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η PwC, σε report τον Ιούνιο ανέφερε ότι υπήρχαν συμφωνίες που αφορούσαν τουλάχιστον 18 πιστωτικές επιστολές αξίας περίπου 503 εκατομμυρίων δολαρίων που άνοιξε η Hin Leong για να αγοράσει ένα φορτίο μόνο για να το πουλήσει, κάθε φορά, πίσω στον πωλητή ταυτόχρονα.
Η πιστωτική επιστολή της UniCredit ήταν μία από αυτές, είπε η PwC στην τράπεζα μέσω δικηγόρων.

«Κάτω από τις συναλλαγές πώλησης και εξαγοράς, ο τίτλος των αγαθών θα περάσει μεταξύ της GSPL (Glencore) και της HLT (Hin Leong) ταυτόχρονα στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στις 0001 ώρες», ανέφερε η UniCredit στα έγγραφα του δικαστηρίου, αναφερόμενη στη συμφωνία χρηματοδότησης.

Ανέφερε επίσης ότι οι συναλλαγές κατέστησαν την αγορά της Hin Leong «ψεύτικη» και «στερούσαν την UCB (UniCredit) από οποιαδήποτε ασφάλεια έναντι των χρηματοδοτούμενων αγαθών».

Η PwC δήλωσε σε σχέση με τις πιστωτικές επιστολές από τους δανειστές ότι αυτές οι «συναλλαγές δεν πραγματοποιήθηκαν για εμπορικό όφελος προς την Εταιρεία (Hin Leong) εκτός από τον μοναδικό σκοπό της αύξησης της ρευστότητας για την πληρωμή δανείων που ήταν ή καθίστανται απαιτητά και πληρωτέα» .



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης