Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Αυξήθηκε, για τρίτο μήνα, η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο

Αυξήθηκε, για τρίτο μήνα, η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο
Επανεκκίνηση της παραγωγής στη Λιβύη και αύξηση των εξαγωγών του Ιράν
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε για τρίτο μήνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς η επανεκκίνηση ορισμένων εγκαταστάσεων της Λιβύης και οι υψηλότερες ιρανικές εξαγωγές αντιστάθμισαν την ισχυρή συμμόρφωση άλλων μελών στη συμφωνία περικοπής της προσφοράς υπό την αιγίδα του ΟΠΕΚ.

Ο 13μελής οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου άντλησε κατά μέσο όρο 24,38 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα, αύξηση 160.000 bpd από τα αναθεωρημένα μεγέθη του Αυγούστου και μια περαιτέρω ώθηση από το χαμηλό των τριών δεκαετιών που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο.
Η αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ από τον Αύγουστο και οι ανησυχίες για τη ζήτηση καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις κορωνοϊού έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν κατά 10% τον Σεπτέμβριο σε σχεδόν 40 δολάρια το βαρέλι.
Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί την παραγωγή της Λιβύης, η οποία απέτυχε να διατηρήσει την παραγωγή στο παρελθόν.
«Ενώ η ζήτηση αγωνίζεται να συνεχιστεί, η προσφορά αυξάνεται», δήλωσε η Paola Rodriguez-Masiu, αναλύτρια της Rystad Energy. "Η παραγωγή της Λιβύης επιστρέφει."
Η Λιβύη και το Ιράν είναι δύο από τα μέλη του ΟΠΕΚ που εξαιρούνται από το σύμφωνο εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ και συμμάχους συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +.
Το σύμφωνο συνέβαλε στην αύξηση των τιμών το 2020 από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, καθώς η κρίση του κορωνοϊού κατέστρεψε τη ζήτηση.

Παραγωγή

Ο ΟΠΕΚ + από την 1η Μαΐου σημείωσε μείωση ρεκόρ 9,7 εκατομμυρίων bpd, ή 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Από τον Αύγουστο, αυξήθηκε περισσότερο καθώς η περικοπή μειώθηκε στα 7,7 εκατομμύρια bpd λόγω μερικής ανάκαμψης της ζήτησης, εκ των οποίων το μερίδιο του ΟΠΕΚ είναι 4,868 εκατομμύρια bpd.
Τον Σεπτέμβριο, οι χώρες του ΟΠΕΚ που δεσμεύονται από τη συμφωνία προχώρησαν το 101% της υποσχεθείσας μείωσης, σύμφωνα με την έρευνα, από 100% τον Αύγουστο.
Η αύξηση του Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ αντλεί περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα περισσότερο από τον Ιούνιο, το οποίο ήταν το χαμηλότερο από το 1991 με βάση τις έρευνες του Reuters και τα στοιχεία του ΟΠΕΚ.

Λιβύη και Ιράν

Η παραγωγή της Λιβύης αυξάνεται αφού ο διοικητής της Ανατολικής Λιβύης Khalifa Haftar ανακοίνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι οι δυνάμεις του θα άρουν τον αποκλεισμό των εξαγωγών πετρελαίου μετά από οκτώ μήνες.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η παραγωγή αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 70.000 bpd τον Σεπτέμβριο.
Ο ιρανικός εφοδιασμός αυξήθηκε κατά 120.000 bpd καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων που βασίζονται στην παρακολούθηση των δεξαμενόπλοιων.
Η Tanker Trackers, βλέπει αύξηση στις εξαγωγές του Ιράν τον Σεπτέμβριο, ενώ δύο άλλες εταιρείες εκτιμούν πολύ μικρότερες αυξήσεις και η Refinitiv Eikon πτώση.
Η Βενεζουέλα, το τρίτο μέλος του ΟΠΕΚ που εξαιρείται από την περικοπή της προσφοράς, κατάφερε επίσης να προμηθεύσει περισσότερα τον Σεπτέμβριο, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και την μακροπρόθεσμη μείωση της παραγωγής.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης