Ενέργεια

Τα ενεργειακά ζητήματα που έθεσε ο ΣΕΒ και οι θέσεις Χατζηδάκη

Τα ενεργειακά ζητήματα που έθεσε ο ΣΕΒ και οι θέσεις Χατζηδάκη
Η αβεβαιότητα επιτείνεται από εκκρεμότητες όπως οι νέες συμβάσεις με τη ΔΕΗ, το ΕΤΜΕΑΡ και τα τέλη χρήσης δικτύων, όπως επισήμαναν οι Δ. Παπαλεξόπουλος, Ε.Μυτιληναίος και Μ.Στασινόπουλος στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας
Έντονο προβληματισμό και ανησυχία εξέφρασαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη οι τρεις κορυφαίοι βιομήχανοι της χώρας, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος και Μιχάλης Στασινόπουλος, κατά τη χθεσινή, σχεδόν δίωρη συνάντηση τους, με κύριο αντικείμενο το ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία.

Παρουσίασαν στον υπουργό τις αβεβαιότητες που χαρακτηρίζουν τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι για τις ελληνικές εξαγωγικές βιομηχανίες οι συνθήκες είναι ακόμη δυσκολότερες δεδομένου του υψηλού ενεργειακού κόστους, που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα τους.

Υπογράμμισαν μάλιστα ότι η αβεβαιότητα επιτείνεται από το γεγονός πως μια σειρά από κρίσιμα για το ενεργειακό κόστος ζητήματα, όπως για παράδειγμα η σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ (οι υφιστάμενες λήγουν στο τέλος του χρόνου), το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ εν όψει της ανάγκης κάλυψης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, και το ύψος των τελών χρήσης δικτύου παραμένουν ανοικτά.

Στήριξη ΥΠΕΝ στην εφαρμογή του Target Model

Ο υπουργός από την πλευρά του εξέφρασε την πολιτική βούληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του ενεργειακού κόστους τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο θα στηρίξει την εφαρμογή του Target Model καθώς και ότι ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ αναφερόμενος σε επιμέρους παρεμβάσεις που προωθεί, σημείωσε ότι δρομολογείται η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση.

Κύκλοι επαφών με όλη την αγορά ενέργειας

«Αυτό το μοντέλο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμη ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη από έναν κύκλο επαφών με όλους τους ενδιαφερόμενους, της αγοράς ενέργειας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει με τη διάσωση της ΔΕΗ και την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του Τarget Model από την 1η Νοεμβρίου. «Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, είπε ο κ. Χατζηδάκης, το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει λειτουργήσει θετικά».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα εργαστεί για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές.

Μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής το τελευταίο διάστημα

Από την πλευρά του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος χαρακτήρισε ως σημαντικό και επείγον το θέμα του κόστους ενέργειας για την βιομηχανία.

Όπως είπε, με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ζητήσαμε από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα».

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι «στις γενικότερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε».

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ειδικά για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση μείζον είναι το ζήτημα του κόστους της ενέργειας στις νέες συμβάσεις που διαπραγματεύονται με τη ΔΕΗ για το 2021 και μετά, πολύ δε περισσότερο που το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από 71,8 ευρώ/MWh το 2019 μειώθηκε στα 51,1 ευρώ/MWh το οκτάμηνο του 2020.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης