Ενέργεια

Προς έγκριση από τους μετόχους της Noble Energy η συμφωνία με την Chevron ύψους 4,2 δισ. δολ.

Προς έγκριση από τους μετόχους της Noble Energy η συμφωνία με την Chevron ύψους 4,2 δισ. δολ.
Η εξαγορά θα ενισχύσει τις εκμεταλλεύσεις σχιστολιθικού πετρελαίου της Chevron στις ΗΠΑ και θα προσθέσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια αποθεμάτα φυσικού αερίου κοντά στις αναπτυσσόμενες αγορές
Οι μέτοχοι της Noble Energy αναμένεται να εγκρίνουν την πώλησή της στην Chevron για περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, ενισχύοντας την πρώτη μεγάλη ενεργειακή συμφωνία από τότε που ο κορωνοϊός κατέλυσε την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων.
Η εξαγορά θα ενισχύσει τις εκμεταλλεύσεις σχιστολιθικού πετρελαίου της Chevron στις ΗΠΑ και θα προσθέσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια αποθεμάτα φυσικού αερίου κοντά στις αναπτυσσόμενες αγορές. Το Leviathan της Noble μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις υπεράκτιου φυσικού αερίου στον κόσμο της τελευταίας δεκαετίας, άρχισε να αντλεί αέριο από το οικόπεδο στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι σύμβουλοι διαμεσολάβησης Institutional Shareholder Services (ISS) και Glass Lewis συνέστησαν την έγκριση της συμφωνίας. Ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Management Corp, ο οποίος συμμετείχε με ένα άγνωστο μερίδιο στη Noble, δεν έχει πει πώς θα ψηφίσει.

Η συμφωνία για όλες τις μετοχές διαμορφώνει την αξία της Noble στα περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 8,58 δολάρια ανά μετοχή, με βάση την τιμή της Chevron την Πέμπτη, εξαιρουμένου του χρέους περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η έλλειψη ενδιαφέροντο έχει μειώσει την μετοχή περίπου 11% από την ημέρα πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας ενώ έχει υποχωρήσε 64% φέτος.

Καλή στιγμή για την Chevron

Η Chevron «το κάνει σε καλή στιγμή. Δεν «τεντώνουν» τον ισολογισμό, δεν έχουν στοιχηματίσει την εταιρεία σε αυτό », δήλωσε ο David Katz, πρόεδρος της Matrix Asset Advisors, ο οποίος κατέχει τις μετοχές της Chevron.
Η συμφωνία έρχεται κατά τη διάρκεια ενός «βάναυσου downcycle» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο Tom Ellacott, της Wood Mackenzie. Η Chevron βρίσκεται τώρα σε «ισχυρή θέση και δεν αντιμετωπίζει τόσο ανταγωνισμό»
Η Noble είχε επικοινωνήσει με οκτώ εταιρείες όταν έψαχνε συνεργάτη και είχε συνομιλίες με έξι πιθανούς αγοραστές. Ωστόσο, δεν έχουν εμφανιστεί άλλοι μνηστήρες από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία με τη Chevron.

Οι εναλλακτικές λύσεις για την Chevron ήταν είτε «υψηλού κινδύνου» είτε «δεν είχαν κανένα ουσιαστικό όφελος», δήλωσε η Noble σε μια κανονιστική κατάθεση του Αυγούστου.
Η Chevron πέρυσι αποχώρησε από μια συμφωνία για την Anadarko Petroleum και πήρε ένα break fee 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μια απόφαση που φαινόταν ακόμη καλύτερη καθώς οι τιμές του πετρελαίου ήταν περιορισμένες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης