Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Απώλειες για το πετρέλαιο - Πάνω από 4% υποχωρεί το αργό και 3,5% το Brent

Απώλειες για το πετρέλαιο - Πάνω από 4% υποχωρεί το αργό και 3,5% το Brent
Δυσοίωνες προοπτικές για τη ζήτηση
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 5% την Πέμπτη 1/10/2020, καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνoϊού σε όλο τον κόσμο μείωσαν τις προοπτικές ζήτησης και η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα πίεσε επίσης τις τιμές.

Περί τις 20:28 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν 3,36%, στα 40,85 $ το βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν απώλειες 4,08%, στα 38,58 $
«Έχει καταστεί προφανές ότι ο ιός δεν έχει περιοριστεί. Τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται, ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και ο κόσμος βρίσκεται ξανά σε μια ζοφερή θέση », δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Tamas Varga.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η πανδημία έχει μολύνει περισσότερα από 7,2 εκατομμύρια και σκότωσε περισσότερους από 206.000.
Το χειρότερο hotspot COVID-19 της Ευρώπης στη Μαδρίτη θα τεθεί σε lockdown τις επόμενες μέρες και ο δήμαρχος της Μόσχας διέταξε τους εργοδότες να στείλουν τουλάχιστον το 30% του προσωπικού τους σπίτι, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν ρεκόρ σε νέες μολύνσεις.

Οι αναλυτές της Standard Chartered δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 9,03 εκατομμύρια bpd το 2020 και θα ανακάμψει κατά 5,57 εκατομμύρια bpd το 2021, αφήνοντας τον μέσο όρο του 2021 ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2016.
«Το σημερινό εμπόριο στέλνει κάποια ισχυρή πτωτική ατμόσφαιρα, δεδομένης της πώλησης σε ολόκληρο το ενεργειακό συγκρότημα που αναπτύσσεται παρά τη σημαντική αύξηση της όρεξης κινδύνου και την αποδυνάμωση του δολαρίου», δήλωσε ο Jim Ritterbusch, πρόεδρος της Ritterbusch and Associates.
«Επιπλέον, η ιρανική παραγωγή αναφέρεται ότι σημειώνει ανοδική πορεία, παρέχοντας μια πιθανή πρόκληση στην τήρηση των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ».

ΟΠΕΚ

Η αύξηση του εφοδιασμού με πετρέλαιο από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) ζύγιζε επίσης την αγορά, με την παραγωγή τον Σεπτέμβριο να αυξάνεται 160.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Reuters.
Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των προμηθειών από τη Λιβύη και το Ιράν, καθώς και οι δύο εξαιρούνται από το σύμφωνο εφοδιασμού με πετρέλαιο μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία, ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +.
Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει αυξηθεί στα 270.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς το μέλος του ΟΠΕΚ αυξάνει την εξαγωγική δραστηριότητα μετά τη χαλάρωση ενός αποκλεισμού από τις ανατολικές δυνάμεις, ανέφερε μια πηγή πετρελαίου της Λιβύης στο Reuters την Πέμπτη.

«Η αύξηση του εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ + θα διακινδυνεύσει την προσπάθεια εξισορρόπησης καθώς η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αδύναμη ζήτηση», ανέφερε η ANZ Research.
Νωρίτερα στη συνεδρία, οι τιμές έλαβαν κάποια ανάπαυλα από την πρόοδο στις συνομιλίες των ΗΠΑ σχετικά με ένα πακέτο τόνωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Trump πρότεινε ένα νέο πακέτο τόνωσης αξίας άνω των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη Νορβηγία, μια εργατική ένωση δήλωσε ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις στην υπεράκτια βιομηχανική δράση τέσσερα επιπλέον πεδία από τις 4 Οκτωβρίου ενώ δεκάδες εργαζόμενοι απεργούν στο πετρελαιοφόρο Johan Sverdrup 470.000 bpd.
Ο χειριστής του Sverdrup, Equinor δήλωσε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει ασφαλείς τις επιχειρήσεις στο πετρελαιοφόρο πεδίο παρά την απεργία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης