Φυσικό Αέριο

Αίτηση αναίρεσης ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ κατά της απόφασης ΡΑΕ για επιστροφή ποσών στη βιομηχανία

Αίτηση αναίρεσης  ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ κατά της απόφασης ΡΑΕ για επιστροφή ποσών στη βιομηχανία
Η απόφαση της Αρχής αφορά το προσωρινό τέλος διανομής από τον Αύγουστο 2018 έως τον Δεκέμβριο 2016
Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν οι εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) κατά της απόφασης της ΡΑΕ που τις υποχρεώνει να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα για χρεώσεις που επέβαλαν στο παρελθόν σε μεγάλους καταναλωτές (επιλέγοντες πελάτες) κατά παράβαση του ενεργειακού νόμου 4001/2011.

Συγκεκριμένα η υπόθεση αφορά στην χρέωση μεγάλων καταναλωτών για τη χρήση του δικτύου 4 ευρώ τη μεγαβατώρα την περίοδο 14.8.2015 έως 1.12.2016. Η απόφαση της ΡΑΕ ήρθε μετά από 4 χρόνια και δικαίωσε την ΕΒΙΚΕΝ η οποία από το 2016 με επίσημη καταγγελία στην Ε.Ε. δήλωσε ότι η επιβολή του προσωρινού τέλους το 2015 έγινε κατά παράβαση του ενεργειακού νόμου 4001/2011, με νομοθετική ρύθμιση, ενώ η σχετική απόφαση ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ.

Η ΕΒΙΚΕΝ απευθύνθηκε στην Ε.Ε. όταν τον Νοέμβριο του 2016 η ΡΑΕ ενέκρινε τα τελικά τιμολόγια διανομής, από τα οποία προέκυπτε σημαντική διαφορά ως προς το προσωρινό τέλος. Η συνολική διαφορά υπολογίζεται από την ΕΒΙΚΕΝ γύρω στα 2,5-3 εκατ. ευρώ.

Οι διαχειριστές με βάση την απόφαση μπορούν να καταβάλουν το σχετικό ποσό σε δόσεις και σε διάστημα 5 ετών. Οι τρεις Διαχειριστές ωστόσο αμφισβητούν την απόφαση της ΡΑΕ και έχουν υποβάλει αίτηση αναίρεσης, κίνηση που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην πλευρά της βιομηχανίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης