Επικαιρότητα

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία στην ΕΕ, να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία - Μονομερείς ενέργειες θα αντιμετωπίσουν το άρθρο 29

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία στην ΕΕ, να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία - Μονομερείς ενέργειες θα αντιμετωπίσουν το άρθρο 29
Το νέο προσχέδιο καταργεί επίσης μια προηγούμενη αναφορά ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση της κατανομής των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο
Συμφωνία επήλθε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ 1 και 2 Οκτωβρίου 2020 καθώς για την Τουρκία συμφωνήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων που στηρίζεται στο τρίτο κατά σειρά προσχέδιο που κατέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για να διευθετηθεί η ελληνοτουρκική διένεξη.
Το κείμενο αυτό αποτελεί την βάση και κατ΄ ουσία το τελικό κείμενο, της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις 1:40 ξημερώματα 2 Οκτωβρίου και θα ξεκινήσει εκ νέου στις 9:30 στις 2 Οκτωβρίου.
Στο νέο κείμενο δίνεται έμφαση στην έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, ενώ επισημαίνεται ότι θα υπάρξουν κυρώσεις εάν συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες.
Στο τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες εξετάζουν νέα διατύπωση για την Τουρκία και την Κύπρο.
Το νέο προτεινόμενο κείμενο «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου».
Σημειώνει δε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
Η νέα διατύπωση σημειώνει ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπουν το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».
Τα αναφερόμενα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις αλλά στο κείμενο δεν... αναφέρεται η λέξη κυρώσεις.
Το νέο προσχέδιο καταργεί επίσης μια προηγούμενη αναφορά ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση της κατανομής των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020».

H διαπραγμάτευση που προηγήθηκε και η ελληνική πρόταση


Μετά τις έντονες επιφυλάξεις, που εξέφρασαν Κύπρος και Ελλάδα επί του προσχεδίου, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία παρέδωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 27 αντιπροσωπείες των Κρατών-Μελών.

Το νέο κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του Κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Σημειώνεται ότι μετά από την εξαμερή συνάντηση των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Κύπρου και Προέδρων Συμβουλίου και Κομισιόν, στο δείπνο που ακολουθεί θα συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, ενώ μετά το δείπνο, θα συζητηθεί το νέο προσχέδιο, που κατέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η Λευκωσία κατέγραψε αρκετές παρατηρήσεις στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, που είχε δοθεί αρχικά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την πρώτη τοποθέτηση των ηγετών, ενώ διεξαγόταν διαβούλευση επί του περιεχομένου.
 Η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο, που παρουσιάστηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Στην Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει μακρύ δρόμο ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται τα ελλαδικά ΜΜΕ, το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της, προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Μετά την απόρριψη του προσχεδίου από Ελλάδα και Κύπρο, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Γερμανίας, Προέδρου Ευρωπαϊκό Συμβουλίου και Προέδρου της Κομισιόν, για την εξεύρεση συμβιβασμού επί των συμπερασμάτων για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση, που είδε το ΚΥΠΕ, περιείχε τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

- αναφέρει ότι “η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία

- τονίζει ότι “οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως”

- ζητά “όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών - κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση”

- προσθέτει τη φράση: “η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

- αναφέρει ακόμη ότι: “η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες”.

Τι ανέφερε το απορριφθέν προσχέδιο:

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την προώθηση αυτών των στόχων».

«Η ΕΕ χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

«Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, και να αρχίσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συμφωνίας για την ίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και κατανομή εσόδων από πόρους υδρογονανθράκων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συζητήσεων), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ».

«Εφόσον διατηρηθούν εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε:

- υποστήριξη και ενθάρρυνση της εμβάθυνσης των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ·

- να ξεκινήσει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, με την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής και του Υπάτου Εκπροσώπου να αναπτύξει πρόταση για την αναζωογόνηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας προς τούτο».

«Τέλος, το EUCO καλεί για μια Πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με την οργάνωσή της. Λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή, το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία απαιτείται πολυμερής λύση, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας».
Πηγή: ΚΥΠΕ, Φilenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης