Τελευταία Νέα

Στα 25 GW οι εκκρεμείς αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ – Κυρίαρχα τα φωτοβολταϊκά

Στα 25 GW οι εκκρεμείς αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ – Κυρίαρχα τα φωτοβολταϊκά
Στο σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων από τον Σεπτέμβριο 2018 έως τον Δεκέμβριο 2019, τα 21 GW αφορούν φωτοβολταϊκά και τα 4 GW αιολικά
Στις 1402 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 25 GW.

Οι νέες εγκρίσεις προέρχονται από την μεγάλη δεξαμενή των 1750 αιτήσεων για άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος περί τα 30 MW που είχαν υποβληθεί στην αρμόδια Αρχή από τον Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019 και αξιολογήθηκαν με το νέο θεσμικό πλαίσιο της έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ, η οποία αντικατέστησε τη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης άδειας παραγωγής.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του συνόλου των παλιών αυτών αιτήσεων, η οποία αποτελεί και προαπαιτούμενο για το άνοιγμα του νέου κύκλου υποβολής αιτήσεων που μεταφέρθηκε με νομοθετική ρύθμιση από το Σεπτέμβριο στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο από την μέχρι τώρα αξιολόγηση είναι το υψηλό ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά έργα. Συγκεκριμένα από τα 25 GW που έχουν πάρει Βεβαίωση Παραγωγού, τα 21 GW είναι για έργα φωτοβολταϊκά και μόνο τα 4 GW για αιολικά.

Πολλά κρούσματα επικαλύψεων

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από τη ΡΑΕ, στις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά διαπιστώνονται πολλές επικαλύψεις γης, δηλαδή αιτήσεις για πάνω από ένα έργο στην ίδια περιοχή αλλά και περιπτώσεις αιτήσεων που αφορούν περιοχές Natura.

Ενδεικτικό του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αιτήσεις για 11.000 έργα, όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, για συνολικά 76 GW, όταν για την κάλυψη των εθνικών στόχων του ΕΣΕΚ απαιτούνται 19 GW έως το 2030. Το επενδυτικό ενδιαφέρον δηλαδή υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ΕΣΕΚ σε αναλογία περίπου 10 προς 1.

Το στοίχημα για το ΥΠΕΝ όπως έχει τονίσει η γγ Ενέργειας κ. Σδούκου, είναι να θέσει τους κανόνες «ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα, τα αποδοτικότερα, τα οικονομικά πιο ανταγωνιστικά έργα».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης