Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Δεν αποδίδουν τα μέτρα, νέα σύσκεψη – Επί τάπητος οι μάσκες παντού

Δεν αποδίδουν τα μέτρα, νέα σύσκεψη – Επί τάπητος οι μάσκες παντού
Στους 412 οι νεκροί, στους 82 οι διασωληνωμένοι - Υπό πίεση το δημόσιο σύστημα υγείας
Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση, υγειονομικές αρχές και επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική όπου από ότι φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν αποδίδουν.
Αν και χθες Κυριακή 4/10 αναφέρθηκαν μειωμένα κρούσματα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό καταγράφεται κάθε Σαββατοκύριακο και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται μείωση της εξάπλωσης του ιού.
Αντιθέτως, έχει σημάνει συναγερμός στους επιστήμονες καθώς πέρα από το βασικό «μέτωπο» της Αττικής, όπου η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό παραμένει εξόχως επικίνδυνη, διαδοχικά κρούσματα αναφέρονται σε ευαίσθητες δομές, όπως σε γηροκομεία και νοσοκομεία καθώς και σε μεγάλους χώρους εργασίας, όπως στην κονσερβοποιία στην Πέλλα.
Υπό αυτά τα δεδομένα και με το δημόσιο σύστημα υγείας να εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση, κυβέρνηση και ειδικοί βλέπουν πως τα πρόσφατα μέτρα που είχαν ληφθεί στις 21 Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να αποδίδουν.
Και μπορεί να επιμένουν ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να εφαρμοστούν σωστά τα ήδη υπάρχοντα, ωστόσο κατά τη σημερινή, καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους αναμένεται να επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα της επιδημίας και όλα τα προτεινόμενα μέτρα.
Εάν κριθεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι πρέπει να υπάρχουν νέες παρεμβάσεις, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπως άλλωστε ζητούν πολλοί επιστήμονες.

Λαζανάς: Δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα για τον κορωνοϊό – Χρήση μάσκας παντού

Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα δεν έχουν αποδώσει όσον αφορά τον περιορισμό της διασποράς του ιού  διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Μ. Λαζανάς.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τονίζοντας ότι οι συγκεντρώσεις σε συναυλίες, πλατείες, καφενεία μπορεί να είναι εστία υπερμετάδοσης.
Ο κ.Λαζανάς διερωτήθηκε πως τελικά μπορεί να πειστεί ο κόσμος  για τους κινδύνους αυτούς, αναφέροντας ότι πραγματικά βρίσκεται σε αδιέξοδο σχετικά με αυτό.
Όπως είπε, η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ πρότεινε την αύξηση του αριθμού των τεστ σε περιοχές επιβαρυμένες με κατοίκους μη Έλληνες που διαβιούν σε κακές συνθήκες και με πολλά άτομα, γεγονός που καθιστά εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.
«Όλοι πιστεύω θέλουμε να αφήσουμε τελευταίο το μέτρο του εγκλεισμού.
Το θέμα του lockdown δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή
Όλοι προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ισχύουν τώρα» είπε ο κ.Λαζανάς, υποστηρίζοντας ότι προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, συγκεκριμένα στην Αττική καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.
«Στόχος είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, 10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αλλά να μηδενιστούν αποκλείεται» υποστήριξε ο κ.Λαζανάς, επισημαίνοντας ότι έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο δεν θα φύγει εύκολα ο κορωνοϊός και δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και το 2021, εκτός αν ο ιός αδρανοποιηθεί μόνος του όπως έχει γίνει και με άλλους ιούς στο παρελθόν.

Παναγιωτακόπουλος (ΕΟΔΥ): Δεν αποκλείεται κλείσιμο της εστίασης από τις 22:00 το βράδυ

Τη θέση ότι δεν αποκλείεται το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 22:00 το βράδυ στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Παναγιωτακόπουλος είπε ότι η λήψη των όποιων μέτρων θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ερωτηθείς για τα κρούσματα σε γηροκομεία, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «εφόσον ο κορωνοϊός έχει διασπορά στην κοινωνία, μοιραία και νομοτελειακά θα εμφανιστεί και στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων».
«Εάν εισχωρήσει εκεί ο ιός και εμφιλοχωρήσει, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά για τους φιλοξενούμενους.
Απαιτείται εγρήγορση από την ιδιοκτησία των δομών, από το προσωπικό και τους γιατρούς αλλά και από εμάς για να ιχνηλατήσουμε και να προστατέψουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας που ζουν εκεί.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν εξασφαλίζουν το απόλυτο, μειώνουν όμως όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα να παρουσιαστεί κρούσμα σε δομή φιλοξενίας.
Συνεπώς πρέπει να τηρούνται σχολαστικά» είπε ο κ.Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος συνέστησε στο προσωπικό να είναι ακόμη πιο σχολαστικό από τον μέσο πολίτη, αποφεύγοντας συγχρωτισμούς και επαφές που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό.
Ως προς τους ελέγχους στους εργαζόμενους, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στο περιοδικό πρόγραμμα ελέγχων του ΕΟΔΥ, και υπογράμμισε πως δεν είναι εφικτό να πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ καθημερινά τεστ σε όλο το προσωπικό των περίπου 300 δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Σχετικά με τις περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στον Αγ. Παντελεήμονα, τόνισε πως οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ διενεργούν rapid test, ενώ είπε πως σε κάθε περιοχή διενεργούνται περίπου πάνω από 500 τεστ κάθε μέρα, αναλόγως βεβαίως και της προσέλευσης του κόσμου.
Σχετικά με την ενημέρωση μεταναστών και προσφύγων, τόνισε ότι οι περισσότεροι είναι κάτοχοι smart phones, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μην έχουν έστω μια αδρή εικόνα.
Αναφορικά με το Δρομοκαϊτειο, όπου βρέθηκαν δύο θετικοί τρόφιμοι, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα, λόγω ειδικών συνθηκών, να ενταχθεί το Δρομοκαϊτειο στο πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.
 
Επί ποδός για κρούσματα κορωνοϊού στο Δρομοκαΐτειο

Επί ποδός οι αρχές στο Δρομοκραΐτειο καθώς, την Κυριακή (4/10/2020), διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δύο αλλοδαποί τρόφιμοι.
Να σημειωθεί ότι και οι δύο τρόφιμοι είναι εντελώς ασυμπτωματικοί.
Οι δύο αλλοδαποί νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον τρόφιμο και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος.

Συναγερμός στα Ιωάννινα μετά τον εντοπισμό θετικού στη νόσο εργαζόμενου γηροκομείων  

Στα Ιωάννινα, σε δύο γηροκομεία,  σήμανε συναγερμός, μετά τον εντοπισμό υπαλλήλου θετικού στον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, βρέθηκε θετικός στη νόσο υπάλληλος του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών» της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που εργάζεται και στο «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών.
Σημειώνεται ότι θετική στον ιό είχε βρεθεί και ακόμη μία υπάλληλος του «Ζωγράφειου» Γηροκομείου, η οποία όμως  απουσιάζε με άδεια τις τελευταίες ημέρες και δεν είχε επαφή με τους ηλικιωμένους.
Ο Δήμος Ιωαννιτών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ενημερώθηκε ότι εργαζόμενη στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας βρέθηκε θετική στον Covid-19.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος απουσίαζε κάνοντας χρήση κανονικής άδειας την τελευταία εβδομάδα.
Αρκετές ημέρες δηλαδή πριν βρεθεί θετική δεν είχε καμία επαφή με τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή».
Επίσης, ο Δήμος αναφέρει ότι «ενημερώθηκε για δεύτερη θετική περίπτωση εργαζομένου στο Γηροκομείο «Ζωσιμαδών»,  ο οποίος είχε βρεθεί και στις εγκαταστάσεις του Ζωγράφειου Οίκου.
Επικοινώνησε άμεσα με τον ΕΟΔΥ και Κινητή Μονάδα προχωρά στην δειγματοληψία και τον έλεγχο όλων των ηλικιωμένων και του προσωπικού.
Τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά είναι αρνητικά».
Σημειώνεται ότι στο «Ζωγράφειο» φιλοξενούνται περίπου 30 ηλικιωμένοι και στο γηροκομείο «Ζωσιμάδων» φιλοξενούνται 40 ηλικιωμένοι, ενώ λειτουργεί Κλινική Χρονίων Παθήσεων η οποία προσφέρει φροντίδα σε περίπου 80 άτομα με λειτουργικές δυσκολίες, Ανοιχτό Κέντρο για την Προστασία των Ηλικιωμένων και πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Μαζικά τεστ στον Άγιο Παντελεήμονα - 20 θετικοί στον ιό κάτοικοι της περιοχής

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν 487 rapid tests στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας.
Ανευρέθησαν είκοσι θετικά, εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και δεκαπέντε αλλοδαπούς, οκτώ γυναίκες, δώδεκα άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.

Καρδίτσα: Συνολικά 8 κρούσματα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

Σε 8 ανέρχονται τα θετικά  κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καρδίτσα, όπου ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει τους ελέγχους τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη 29/9, κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις Περιφέρειες, βρέθηκαν δύο  θετικά αποτελέσματα σε προσωπικό ΜΦΗ στην περιοχή της Καρδίτσας.
Άμεσα ελήφθησαν δείγματα από το υπόλοιπο προσωπικό και τους ωφελούμενους με αποτέλεσμα τον εντοπισμό άλλων 4 κρουσμάτων από το προσωπικό της δομής.
Ωστόσο, σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/10, εντοπίστηκαν ακόμη 2 κρούσματα στο προσωπικό.

Πέλλα: Συνεχίζονται τα μαζικά τεστ - 11 ακόμα θετικά κρούσματα σε ελέγχους του ΕΟΔΥ

Συνεχίζονται και την Κυριακή 4/10 τα τα μαζικά rapid tests κορωνοϊού στην Πέλλα, μετά τα κρούσματα σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας
Έντεκα θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό προέκυψαν από το σύνολο των 735 rapid tests, που διενήργησαν το Σάββατο (3/10/2020) στην Πέλλα 18 κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, «στους δήμους Αλμωπίας, Σκύδρας, Κρύας Βρύσης και Έδεσσας έχουν πραγματοποιηθεί 735 rapid test εκ των οποίων τα 11 ήταν θετικά», ενώ «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με στόχο να εντοπιστεί έγκαιρα και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του ιού στην κοινότητα».
 
Σε υγειονομικό αποκλεισμό η δομή φιλοξενίας Σκαραμαγκά

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τίθεται μέχρι  και τις 12 Οκτωβρίου η δομή φιλοξενίας Σκαραμαγκά, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επίσης, παρατείνεται, έως και 12 Οκτωβρίου ο υγειονομικός αποκλεισμός της δομής φιλοξενίας Κουτσόχερου Λάρισας.

Στους 412 οι νεκροί

Στους 412 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους άλλοι τρεις άνθρωποι, και συγκεκριμένα ένας 84χρονος στο Σωτηρία, ένας 95χρονος στο Σισμανόγλειο και ένας 65χρονος που νοσηλευόταν στο 251 ΓΝΑ.
Συνολικά στην Ελλάδα 410 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.
Χθες Κυριακή 4/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 229 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.842, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Τα 3.049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8083 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 82 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (30.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, καταγράφονται 4 ακόμα καταγεγραμμένοι θανάτοι και 409 συνολικά στη χώρα. 153 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Image
Image
Image


Πώς κατανέμονται τα 229 κρούσματα   
   

Από τα 229 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 200 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές.

 Αναλυτικότερα:

- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 9 κρούσματα στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα στην  Π.Ε Εύβοιας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέας Κύθνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2  κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,  συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3  συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Image

Τα μέτρα που ισχύουν στην Περιφέρεια Αττικής

-Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.
-Επιτρέπονται έως και 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
-Έχουν ανασταλεί οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Έχει ανασταλεί η διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.
-Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι έξι.
-Επιπλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία.
Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι αυτόματοι πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.
Επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ακόμη, έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ.  Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο.
Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.
Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, ενώ σε κάθε λαϊκή αγορά επιτρέπεται η συμμετοχή  από 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία μέτρα, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς έχει αποφασιστεί:

-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.
-Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
-Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Εκτεταμένοι έλεγχοι - τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας», όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών συστήνεται:

-Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
-Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επιπλέον για την Αττική, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου, Ημαθίας, Χανίων, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Ζακύνθου και για τους δήμους Μυκόνου, Κύθνου:

- Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
- Έχει ανασταλεί κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες.
- Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καθώς και για τους δήμους Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
- Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
Τέλος απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης