Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεγαλόπολη: Στα 500.000-600.000 ευρώ το κόστος του λέβητα LPG για την τηλεθέρμανση

Μεγαλόπολη: Στα 500.000-600.000 ευρώ το κόστος του λέβητα LPG για την τηλεθέρμανση
Πρόβλεψη και για ηλεκτρικό λέβητα στον θερμικό κόμβο της Δυτικής Μακεδονίας
Τις λύσεις για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των ενεργειακών δήμων, μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, περιγράφει το Master Plan της Δίκαιης Μετάβασης, όπως αυτό δόθηκε ως τελικό κείμενο για τη δημόσια διαβούλευση.

Έτσι, σύμφωνα με το Master Plan, σε 500.000-600.000 ευρώ εκτιμάται το κόστος του λέβητα υγραερίου (LPG) που θα αναλάβει από φέτος τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης, και ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΗ. Όπως είναι γνωστό, η λύση αυτή είναι μεταβατική, καθώς στόχος είναι να αναπτυχθούν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην πόλη, με τα οποία θα καλύπτουν τις θερμικές τους ανάγκες οι κάτοικοι καθώς και οι τοπικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεθέρμανση λειτουργούσε έως σήμερα αξιοποιώντας θερμότητα από την παρακείμενη μονάδα «Μεγαλόπολη ΙΙΙ» της ΔΕΗ. Ωστόσο, η μονάδα πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας άμεσα, με την απόσυρσή της μάλιστα να έχει επιταχυνθεί κατά 6 μήνες, δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Έτσι, όπως αναφέρεται στο Master Plan, ο λέβητας LPG σχεδιάζεται να υλοποιηθεί άμεσα, ώστε να καλύψει από τη φετινή χειμερινή περίοδο (2020-21) τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης. Την περίοδο 2021-22, θα αρχίσει να κατασκευάζεται το δίκτυο φυσικού αερίου που θα συνδεθεί άμεσα με τα κτήρια τις περιοχής, ενώ ο λέβητας υγροποιημένου αερίου (LPG) θα χρησιμοποιείται, ώστε να εξασφαλιστεί στο ακέραιο η τηλεθέρμανση όσο θα διαρκούν οι εργασίες υποδομών φυσικού αερίου.

Μεταβατική λύση
Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, το Master Plan αναφέρεται σε «θερμικό κόμβο», με δεδομένο ότι το σχέδιο προβλέπει τη συνένωση των τριών τηλεθερμάνσεων. Όσον αφορά την τροφοδοσία του ενιαίου δικτύου με θερμικό ρευστό, σύμφωνα με το Master Plan προβλέπεται η εγκατάσταση και ενός ηλεκτρικού λέβητα (ισχύος 100MWh και με απόδοση 20-125k MWh/χρόνο), όπως και ενός λέβητα φυσικού αερίου (ισχύος 100MWth, με απόδοση 10-125k MWh/χρόνο).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλεκτρικός λέβητας θα παίξει ρόλο μεταβατικής λύσης, καθώς οι δύο βασικές εγκαταστάσεις τροφοδοσίας με θερμικό ρευστό θα είναι η «Πτολεμαΐδα V» και η μονάδα ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά, που πρόκειται να κατασκευάσει η ΔΕΗ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο – μάλιστα, σύμφωνα με το Master Plan θα τροφοδοτείται με καύσιμο από αγωγό του ΔΕΣΦΑ.

Κ.Δ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης